Banja Luka

Helsinški parlament građana prekida saradnju sa gradom Banjaluka

Helsinški parlament građana prekida saradnju sa gradom Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka/Ilustracija | Helsinški parlament građana prekida saradnju sa gradom Banjaluka

BANJALUKA - Udruženje "Helsinški parlament građana Banjaluka" prekida svaku saradnju sa gradom zbog, prema njihovim riječima sramotnih izjava gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića povodom "Bh. povorke ponosa", te njegovih komentara koji su uslijedili nakon toga.

Ovako su naveli u saopštenju iz ovog udruženja, gdje su istakli da smatraju da je gradonačelnik svojim izjavama "doprinio atmosferi linča prema LGBT aktivistima i novinarima".

Posebno su osudili Stanivukovićevu izjavu gdje je kazao: "Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih poročnih vrijenosti", kazavši da je ova izjava "u najmanju ruku sramotna".

"Mi kao organizacija koja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava, ne možemo i ne želimo ignorisati izjave prvog čovjeka grada Draška Stanivukovića koji je svojim riječima doprinio atmosferi linča prema LGBT aktivistima/njama i novinarima", poručili su oni.

Kako su dalje naveli pomenuti patrijarhat je, kako oni kažu oblik društvene ogranizacije koji obilježava potpuna dominacija muškaraca nad ženama.

"Svaka četvrta žena je na svojoj koži iskusila tu dominaciju, i ovakve izjave gradonačelnika mogu biti shvaćene i kao opravdavanje nasilja koje žene trpe u svojim porodicama. Patrijarhat opresivno djeluje i na muškarce koji ne dijele vrijednosti patrijarhalne idelogije i nisu ili nemaju pristup pozicijama moći i odlučivanja", kazali su.

Helsinški parlament otkazuje i svoje učešće u kampanji "Za život žena" koja se provodi u martu, a s tim u vezi otkazuje i sve dalje najavljenje aktivnosti u vezi iste.

"Otkazujemo naše učešce u kampanji koja se provodi u gradu koji ne samo da propagira retrogradne vrijednosti, nego nije u stanju ni da u javnom prostoru zaštiti žene i djevojke, šaljući tako sliku o Banjaluci kao konzervativnom, zatvorenom mjestu i mjestu opasnom po život za sve one koji se ne uklapaju u konstruisanu sliku tradicionalnih, patrijarhalnih i porodičnih vrijednosti", zaključuju iz Helsinškog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije