SP Qatar 2022.

Banja Luka

Hitna pomoć u Banjaluci zatrpana tri vikenda, pacijenti nezadovoljni zbog gužvi

Hitna pomoć u Banjaluci zatrpana tri vikenda, pacijenti nezadovoljni zbog gužvi
Foto: Grad Banjaluka/Arhiva | Hitna pomoć u Banjaluci zatrpana tri vikenda, pacijenti nezadovoljni zbog gužvi
M.B.

BANJALUKA - Tokom protekla tri vikenda povećan je broj osoba koje su potražile pomoć u Službi hitne medicinske pomoći, saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

"Samo u subotu i nedjelju, pregledano i pruženo usluga za 409 pacijenata, što je za oko 30 odsto više u odnosu na broj pregleda početkom juna mjeseca", pojasnili su iz Doma zdravlja.

Kako dodaju, svake godine, u toku ljeta, evidentan je porast broja pacijenata koji se javljaju na pregled u Službu hitne medicinske pomoći,  a razlozi su mnogobrojni.

Neke od njih su: 

  • visoka temperatura vazduha, koja doprinosi pogoršanju nekih hroničnih oboljenja;
  • povećanje fizičke aktivnosti, kretanja i obavljanja težih fizičkih poslova stanovništva, koja je u korelaciji sa većim brojem povreda, kardiovaskularnih i neuroloških oboljenja;  
  • češća putovanja i vožnja usljed visokih temperatura vazduha dovode do pada koncentracije kod vozača i uzrokuju povećan broj saobraćajnih udesa; 
  • povećanje broja turista i drugih lica iz dijaspore, koji najčešće traže ljekarsku pomoć u Službi hitne medicinske pomoći; 
  • češći dolasci pacijenata koji se javljaju sa problemima koji nisu okarakterisani kao hitna medicinska stanja, pogotovo u noćnim satima.

Kako se navodi u saopštenju, svi navedeni razlozi posjeta Službi hitne medicinske pomoći dovode do znatno većeg opterećenja medicinskih radnika, povećanih gužvi u čekaonicama i nezadovoljstvu pacijenata.

"Stoga, molimo sve korisnike naših usluga za strpljenje pri dobijanju usluga Službe hitne medicinske pomoći i apelujemo da se, ukoliko to prilike dozvoljavaju, javljaju nadležnim timovima porodične medicine kako bismo na adekvatan način obezbijedili njihovo brzo i kvalitetno medicinsko zbrinjavanje", zaključili su u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije