Banja Luka

I Marokanci i Libijci sklapaju brakove u Banjaluci

I Marokanci i Libijci sklapaju brakove u Banjaluci
Foto: Ilustracija | I Marokanci i Libijci sklapaju brakove u Banjaluci

BANJALUKA - U grad na Vrbasu sve češće dolaze i stranci kako bi sklopili brak, a za prvih sedam mjeseci sklopljeno je čak 70 brakova u kojima je jedan od supružnika bio stranac, a među njima su bili i Marokanci, Turci i Libijci.

Kako su potvrdili iz Gradske uprave za "Nezavisne", najveći broj stranih državljana koji su se odlučili za sklapanje braka u Banjaluci bio je iz Srbije i Hrvatske.

"Manji broj državljana koji su se odlučili za sklapanje braka u Banjaluci bio je iz Slovenije, Njemačke i Austrije", kazali su iz Gradske uprave.     Kako navode, od početka godine sklopljeni su i brakovi u kojima je jedan od supružnika bio iz Maroka, Turske, Grčke, Rusije, Venecuele te Velike Britanije.    

Ističu i da su građani Libije, Crne Gore, Švajcarske, Švedske, kao i sa Kube ove godine odlučili da baš u gradu na Vrbasu uplove u bračne vode.

Da se tokom godina povećava broj stranaca koji su se odlučili vjenčati u Banjaluci, pokazuju i podaci iz matičnog ureda.  

"U 2020. godini upisano je oko 45 brakova između Banjalučana i stranih državljana, a u 2019. godini upisano je oko 70 brakova u kojima je jedan od supružnika bio stranac", navode iz Gradske uprave.

Ivan Šijaković, sociolog, za "Nezavisne" ističe da je primjetan trend rasta sklopljenih brakova u Banjaluci u kojima je jedan od supružnika stranac te da je to iznenađujući podatak.

"Za relativno mali grad kao što je Banjaluka, 70 slučajeva je zanimljiva cifra i pokazuje trend rasta", kazao je Šijaković.     

Prema njegovim riječima, ovo je zanimljiv podatak jer je Banjaluka grad koji je tradicionalno zatvoren.    

"Upravo zbog toga je vrlo interesantno da počinje neka vrsta otvaranja, te da se ubrzano ruši ta tradicija", rekao je Šijaković.

Ističe da je odavno trend da se u Evropi ljudi iz različitih zemalja, tradicija i religija odlučuju sklopiti brak te da je očigledno da se taj trend širi i prema BiH, a u ovom slučaju i ka Banjaluci.    

Dodaje i da je moguće da stranci, a posebno ako su iz zemalja van Evrope, pokušavaju da na ovaj način sebi pribave mogućnost da kasnije lakše dođu do državljanstva.

"Iako BiH još nije u Evropskoj uniji, vjerovatno na ovaj način pokušavaju da se bar na neki način približe Evropi, jer im je lakše ovdje nego u svojim zemljama", smatra Šijaković.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije