Banja Luka

I nakon renoviranja Cineplexxa Palas: Odlazak u kino i dalje prepreka za osobe sa invaliditetom

I nakon renoviranja Cineplexxa Palas: Odlazak u kino i dalje prepreka za osobe sa invaliditetom
I nakon renoviranja Cineplexxa Palas: Odlazak u kino i dalje prepreka za osobe sa invaliditetom

BANJALUKA - Kino "Cineplexx Palas" ni nakon renoviranja nije dostupno osobama sa invaliditetom. Iako je iz "Palasa" ranije rečeno da im odlazak u kino više neće biti prepreka, to se ipak nije desilo.

U to se uvjerila Tanja Mandić-Đokić, sociolog konsultant za pitanja društveno marginalizovanih grupa, koja je bila inicijator da bioskop prilagodi sale toj populaciji.

"Neadekvatno je urađen prilaz kinu i, kako pretpostavljam, nisu konsultovali stručnjaka, nego su mislili da  je samo postavljanje te rampe  rješenje", kaže Mandić-Đokićeva.

Upozorila je da je kosa ravan postavljena na stepenicama toliko strma da je apsolutno opasna po život.

"Ako bi neko pokušao da se spusti niz prvu postavljenu kosu ravan, sigurna sam da bi nastradao", dodala je ona.

Prema njenim riječima, odlazak u kino se sastojao iz dva dijela, a prvi se odnosio na lift na Trgu Krajine, koji je u nadležnosti grada i koji nije radio, a drugi problem su stepenice na samom ulazu u bioskop i nepristupačne sale, što je u nadležnosti vlasnika bioskopa.

"Grad je popravio lift, ugradivši i video-nadzor, kako smo predlagali. Međutim, kada sam izašla iz lifta, naišla sam na nepremostivu prepreku. To znači da osobe koje se otežano kreću ili koriste invalidska kolica za kretanje ne mogu ući u kino", kazala je Mandić-Đokićeva.

Vanja Čolić, koja je zaposlena u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, a koja je i sama osoba sa invaliditetom, kazala je da svi koji koriste kolica i druga pomagala za kretanje i dalje ne mogu u bioskop.

"Kad već niste uradili prilagođavanja na zakonom propisane načine, u svojim obraćanjima javnosti nemojte ni pominjati da imate pristup. Sramota je", istakla je Čolićeva. 

Marina Popović, portparol "Cineplexxa Palas", kazala je da trenutni uslovi ne dozvoljavaju drugačije rješenje.

"Kao i do sada, naše osoblje biće na raspolaganju svima kojima treba pomoć prilikom ulaska u prostorije bioskopa", kazala je Popovićeva.

Prema njenim riječima, u bioskopu je sve usko i strmo.

"Nažalost, ne krećemo od nule da se može praviti novi projekat, ali trenutno bolje rješenje ne postoji", kazala je Popovićeva. 

Nedostupna 34 mjesta  

Janko Kecman, v.d. načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove, nedavno je rekao da su nadležni u Gradskoj upravi zajedno sa licima sa invaliditetom definisali 34 mjesta u gradu na kojima je ovim osobama onemogućeno da uspješno savladaju prepreke i pristupe objektima.

"Problem su stariji objekti, jer zakonom nije definisano da inspekcija može da naloži te mjere", naglasio je Kecman. 

(Foto: V. Stojaković)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije