Banja Luka

Iduće godine gradnja groblja za ljubimce u Banjaluci?

Iduće godine gradnja groblja za ljubimce u Banjaluci?
Foto: N.N. | Iduće godine gradnja groblja za ljubimce u Banjaluci?

Prva faza izgradnje prvog groblja za kućne ljubimce u gradu mogla bi da počne već iduće godine, potvrdio je za "Nezavisne" Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Istakao je da se još razmatra na kojoj lokaciji bi moglo biti izgrađeno posljednje počivalište za kućne mezimce.

"U vidu već imamo tri lokacije, ali nije jednostavno odrediti na kojoj će biti to groblje jer moraju biti ispunjeni određeni uslovi kao što je, na primjer, udaljenost od najbliže kuće", rekao je Stanarević.

Dodao je da će biti održan i sastanak sa udruženjima koja se bave životinjama o izboru najbolje lokacije.

"Lično smatram da ovo nije skupa investicija. U prvoj fazi bi bio izgrađen dio groblja za pse, jedan za mačke i treći dio za ostale ljubimce. Takođe bismo napravili i pristupne staze", objasnio je Stanarević.

Smatra da je jedno ovakvo groblje potrebno Banjaluci, jer vlasnici kućne ljubimce često sahranjuju u svoja dvorišta.

Groblje za kućne ljubimce bilo bi u nadležnosti "Gradskog groblja", a Željko Grbić, direktor ovog preduzeća, kazao je da volja za izgradnju postoji, ali da se sada traži najbolja lokacija za to.

"Postoji volja i Gradske uprave i 'Gradskog groblja' za izgradnju, ali se sada traže mogućnosti da se sve sprovede u skladu sa međunarodnim standardima", rekao je Grbić.

Dragomir Mijić, predsjednik Društva za zaštitu životinja "Noa", rekao je da pozdravljaju ovu odluku.

"To bi Banjaluku kulturološki izdvojilo, jer kućni ljubimci su postali članovi porodice. Nadamo se da će svi građani koji imaju potrebu da sahrane svoje mezimce to i moći da urade", rekao je Milić.

Groblja za ljubimce postoje u nekim gradovima u okruženju. Prvo ovakvo groblje u regionu izgrađeno je u Rijeci, Zagreb je ove godine dobio svoje, a uskoro treba i Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije