Banja Luka

Iduće sedmice tender za gradnju novog mosta u Banjaluci

Iduće sedmice tender za gradnju novog mosta u Banjaluci
Foto: N.N. | Iduće sedmice tender za gradnju novog mosta u Banjaluci

Iduće sedmice biće raspisan tender za izbor izvođača koji će graditi novi most preko Vrbasa u naselju Srpske toplice u Banjaluci, što je i jedan od prvih koraka za realizaciju ovog velikog projekta.

Novi most biće građen 220 metara uzvodno od postojećeg jednosmjernog mosta u ovom naselju.

"Ako postupak javne nabavke prođe bez poteškoća, nadam se da ćemo do kraja oktobra izabrati firmu koja će biti zadužena za taj posao i da će izvođač, bez obzira na kraj građevinske sezone, do kraja godine moći obaviti određene radove na terenu", kazao je  Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve grada Banjaluka.

Dodao je da je predviđeno da rok za izgradnju novog mosta bude 10 mjeseci.

Grad Banjaluka će za ovaj jedan od najvećih ovogodišnjih infrastrukturnih projekata na području grada iz budžeta izdvojiti oko dva miliona KM, uz dodatnih 600.000 KM za gradnju pristupnih saobraćajnica.

"Novi most ubrzaće saobraćaj u ovom dijelu grada, a prije svega omogućiće prolaz teretnim vozilima, što dosad nije bilo moguće jer je sadašnji most jednosmjeran s ograničenom težinom", rekao je Sandić.

Prema idejnom rješenju, ovaj most imaće raspon 65, a širinu 11 metara. Pored dvije saobraćajne trake od po tri i po metra, biće izgrađene i pješačke staze širine po dva metra.

Ovaj most primarano će biti namijenjen za teretni saobraćaj, jer će preko njega cirkulisati teretni saobraćaj u pravcu istočnog tranzita.

Projektom je predviđeno da most bude građen sistemom konzolne gradnje od čelika i betona kao spregnuta konstrukcija. Na ovaj način gradnje projektanti su se odlučili zbog konfiguracije terena i izuzetno uskog prostora na kojem će se nalaziti buduće gradilište.

Grad Banjaluka je s predstavnicima Zavoda "Dr Miroslav Zotović" dogovorio da se sadašnji most u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje dodatno uredi i transformiše u pješački, dok bi se novi most za prelaz vozila gradio.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije