Banja Luka

Pratite nas na Google news

Ime promijenilo više od 100 Banjalučana

Ime promijenilo više od 100 Banjalučana
Foto: N.N. | Ime promijenilo više od 100 Banjalučana
Anja Matarugić

BANJALUKA - U prvih 10 mjeseci prošle godine 101 osoba je podnijela zahtjev za promjenu ličnog imena ili prezimena, dok se na taj korak u posljednja tri mjeseca 2019. godine odlučilo tek troje građana, podaci su Odjeljenja za opštu upravu.

Ističu da je razlog za pad zainteresovanosti građana za promjenu imena to što je u oktobru prošle godine usvojen novi Zakon o ličnom imenu.

"Od stupanja na snagu novog Zakona o ličnom imenu u oktobru prošle godine podnesena su do kraja godine ukupno tri zahtjeva, koja zbog pooštrenih kriterijuma i težih uslova za promjenu ličnog imena nisu ni riješena", kazali su u Odjeljenju za opštu upravu.

Naime, prema novom zakonu pooštreni su kriterijumi i uslovi za promjenu ličnog imena i prezimena, te tako osobe koje nakon razvoda žele da vrate svoje prezime to mogu jednostavno učiniti u roku od godinu dana, a ako to ne urade u predviđenom roku dužni su dostaviti mnogo više dokaza nego ranije.

"Takođe, prema novom zakonu, promjena ličnog imena se neće odobriti licima kojima od posljednje promjene ličnog imena nije proteklo više od pet godina otkako je posljednja promjena upisana u matične knjige odnosnih lica", objasnili su nadležnom odjeljenju.

Dodaju da su 2017. godine zaprimili i riješili 118 zahtjeva, a 2018. 121 zahtjev za promjenu imena, te da su neki od razloga zašto građani mijenjaju imena jednostavnija upotreba imena i prezimena u inostranstvu.

"Ponekad građani žele da promijene ime ili prezime radi usklađivanja podataka u matičnim knjigama sa podacima o ličnom imenu koji su evidentirani na kartonima ličnih karata u policiji", rekli su u nadležnom odjeljenju.

Navode da se rjeđe desi da zahtjev podnesu roditelji koji žele da promijene ime djeteta, jer su se naknadno odlučili za neko drugo ime.

"Ne tako često dobijamo zahtjeve punoljetnih osoba koje žele promijeniti kompletno lično ime, navodeći da promjenu traže iz ličnih razloga", kazali su u ovom odjeljenju.

Ističu da je nekolicina zahtjeva za promjenu prezimena podnesena jer građani nakon razvoda žele da vrate prezime koje su nosili prije zaključenja braka.

Filip T. kaže da je svoje ime promijenio jer mu se nije sviđalo ono koje su mu roditelji po rođenju dali.

"Nikad mi se nije sviđalo ime koje su mi roditelji dali jer je bilo staromodno. Sam sam odabrao ime Filip, jer smatram da ono predstavlja naš identitet i stvara prvu impresiju o nama", kazao je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije