Banja Luka

Inicijativa učenika Medicinske škole: Besplatno mjerenje šećera senzorima

Inicijativa učenika Medicinske škole: Besplatno mjerenje šećera senzorima
Foto: N.N. | Inicijativa učenika banjalučke Medicinske škole: Besplatno mjerenje šećera senzorima

BANJALUKA - Učenici III1 razreda Medicinske škole u Banjaluci u okviru projekta "Djeca ne zaslužuju bol" planiraju podnijeti inicijativu za uvođenje besplatnih senzora za kontinuirano mjerenje šećera u krvi za osobe mlađe od 18 godina širom RS.

Oni su s ovim prijedlogom na sastanku danas upoznali i Milana Petkovića, potpredsjednika Narodne skupštine RS.

Učenik Nikola Stojaković i jedan od koordionatora projekta kaže da ovi senzori ne izazivaju bol kod pacijenata, posebno kod djece koja su osjetljiva.

"Nema uboda, koji trenutnim načinom mjerenja šećera u krvi prelaze broj od 3.500 na godišnjem nivou. Osoba bi putem senzora u svakom trenutku dobijala trenutne vrijednosti šećera u krvi iz oko 1.440 mjerenja na dnevnom nivou", kazao je Stojaković.

Dodao je da bi ovi senzori na vrijeme mogli otkriti pad ili rast šećera i time spriječiti razne komplikacije, kao što su sljepilo, moždani udar, amputacije ekstremiteta, otkazivanje bubrega, što je i finansijski mnogo isplativije za Fond zdravstvenog osiguranja RS.

"Ovakve inicijative su urodile plodom u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gdje su omogućeni besplatni senzori", pojasnio je Stojaković.

Dodao je da je Petković podržao ovu inicijativu i obećao da će zakazati okrugli sto na ovu temu s Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS, i Dejanom Kusturićem, v.d. direktora FZO RS.

Učenici ove škole su razgovarali i s Udruženjem oboljelih od dijabetesa i Ombudsmanom za djecu RS, od kojih su dobili podršku.

Slavica Klepić, profesorica u Medicinskoj školi i vođa projekta, istakla je da ova tema nije dovoljno istražena i da učenici ove škole žele dati najveći doprinos razvoju zdravstva.

"Sadašnji metod mjerenja šećera u krvi je prilično bolan. Zalažemo se da djeca u RS imaju ista prava kao i djeca u nekim drugim zemljama. Naš standard je takav da većina roditelja ne može priuštiti 240 KM mjesečno kako bi koristili ove senzore. Projekat je namijenjen opštem dobru kako bi sva djeca s dijagnozom dijabetes tipa 1 imala mogućnost besplatnog svakodnevnog mjerenja", rekla je Klepićeva.

Ovaj projekat učenici će predstaviti na takmičenju u ponedjeljak u Medicinskoj školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije