Banja Luka

Inspektorat RS: Piralen u podzemnim vodama u "Incelu" u propisanim granicama

Inspektorat RS: Piralen u podzemnim vodama u "Incelu" u propisanim granicama
Foto: N.N. | Inspektorat RS: Piralen u podzemnim vodama u "Incelu" u propisanim granicama

BANJALUKA Kod svih pet uzoraka podzemnih voda iz "Incela" u Banjaluci utvrđeno je da su vrijednosti piralena u granicama propisanim Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, potvrđeno je u Inspektoratu Republike Srpske.

"Za vode II klase, kojoj pripadaju i Vrbas i Vrbanja, definisana je vrijednost piralena 0,02 miligrama po metru kubnom, a analizama je utvrđena vrijednost od 0,01 miligram po metru kubnom", istakli su u Inspektoratu.

Pojasnili su da je, po nalogu Republičke vodne inspekcije u Poslovnoj zoni "Incel" uzeto pet uzoraka podzemnih voda za potrebe ispitivanja prisustva piralena, teških metala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika.

"Analizom prisustva teških metala, u dva uzorka je utvrđeno povećano prisustvo olova, koje odgovara parametrima propisanim za vode III klase, a u svim uzorcima utvrđeno je povećano prisustvo bakra, čije vrijednosti odgovaraju parametrima za vode III i IV klase, a Vrbas i Vrbanja su klasifikovani kao vode II klase", istakli su u Inspektoratu te dodali da su analize izvođene u Institutu za vode iz Bijeljine.

Istakli su da su analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika utvrđena odstupanja, koja odgovaraju parametrima propisanim za vode IV i V klase, što je, kako ističu, direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji Poslovne zone "Incel" u proteklih 3040 godina.

"Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertskom timu koji će u saradnji sa međunarodnim konsultantima raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta", navode u Inspektoratu.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, rekao je da će početkom septembra odbornici zasjedati na sjednici Skupštine grada Banjaluka te da će biti riječi o slučaju "Piralen".

"Jedna od tačaka o kojoj će odbornici raspravljati jeste slučaj 'Piralen'. Čekaju se još neka ispitivanja i istraživanja, kada se to sve završi, imaćemo kompletnu informaciju, koja će se naći pred odbornicima", rekao je Talić.

Podsjećanja radi, kako je nedavno kazala Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nakon sastanka sa svim predstavnicima releventnih institucija s ciljem definisanja mjera u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni "Incel", na ovom prostoru se najveći dio zemljišta zagađenog opasnim uljem piralen nalazi na području Energane, "BC metala" i "Top metala", a što je pokazala analiza 52 uzorka, koji su uzeti na 21 lokaciji.

Kako je ranije naveo i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, policija i nadležno tužilaštvo će utvrđivati da li postoji bilo čija krivična odgovornost zbog zagađenja piralenom.

Ova afera zbog spornog ulja piralen je, kako smo ranije pisali, započela nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen, angažovana je Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod Energane puno piralena i drugih teških metala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije