Banja Luka

Interesovanje za školu dajaka nikad veće

Interesovanje za školu dajaka nikad veće
Foto: Dajak klub Banjaluka | Interesovanje za školu dajaka nikad veće

Na novoizgrađenom dajak pristaništu na plaži Abaciji, u ponedjeljak, 4. jula, počinje škola dajakaštva, a interesovanje za učenje ove vještine nikad nije bilo veće, sa već prijavljenih 20 polaznika, i to svih starosnih dobi.

Kazao je ovo za "Nezavisne" Andrej Zamolo, predsjednik Dajak kluba, koji je dodao da su odmah po objavi mjesta popunjena u rekordnom roku.

"Škola će biti organizovana u dvije grupe sa po 20 polaznika, a zanimljivo je što imamo zainteresovanih sugrađana svih starosnih grupa", kazao je Zamolo.

Naime, ima zainteresovanih mališana od 10 godina, a sa druge strane i  građana starijih od 40 godina.

"Pozitivno smo iznenađeni odzivom i velikim interesovanjem građana za našu školu", kazao je Zamolo.

Objasnio je da je razlog ograničenog broja njihov individualni pristup svakom polazniku, te zbog toga ih, nažalost, ne može biti više.

"Prvo polaznike učimo držanje dajak štapa u ruci. On nije težak, ali se treba navići. Sve ove vježbe se rade na obali, pa se tek onda ulazi u čamac i savladava naredna etapa", kaže Zamolo.

Prema njegovim riječima, polaznike potom uče kako ostvariti ravnotežu dok su u čamcu, što predstavlja prve korake i temelje daljeg učenja.

"Prvo ih učimo samo da guraju čamac, onda kako da njim upravljaju. Sve ovo traje nekoliko dana, jer je veoma važno da steknu osjećaj", kaže Zamolo.

Škola dajakaštva traje čitavo ljeto, odnosno jednu sezonu, koliko je i potrebno da se ova vještina savlada, potom polaznici polažu završni ispit.

"Na kraju škole imamo i završni ispit, gdje ih testiramo na jednom manjem brzaku na rijecu, te ako to mogu da savladaju, smatramo da je obuka bila uspješna", kazao je Zamolo, dodavši da polaznici po završetku škole dobiju i diplomu.

Prema njegovim riječima, nekome je potrebno više vremena da savlada tehniku, nekome manje, ali kako kaže, polaznici im se najčešće nakon škole priključe u daljim aktivnostima i treninzima.

Upis druge grupe polaznika vršiće se već krajem jula, kada očekuju, kao i za prvu grupu, veliki broj polaznika.

Podsjećamo da je sezona na dajak pristaništu zvanično i svečano otvorena 18. juna, kada su odziv i oduševljenje građana ovim prvim pristaništem u gradu bili veliki.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije