Banja Luka

Iscrtan 3D pješački prelaz na Istočnom tranzitu u Banjaluci

Iscrtan 3D pješački prelaz na Istočnom tranzitu u Banjaluci
Foto: N.N. | Iscrtan 3D pješački prelaz na Istočnom tranzitu u Banjaluci

BANJALUKA - Prvi 3D pješački prelaz u gradu iscrtan je na novoj dionici istočnog tranzita, a prvi put je i horizontalna saobraćajna signalizacija na saobraćajnicama iscrtana hladnom plastikom, rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Umjesto bojom, horizontalna signalizacija obilježena je hladnom plastikom u Aleji svetog Save, na dijelu od Narodnog pozorišta RS do Gundulićeve ulice.

Takođe, hladnom plastikom iscrtana je i biciklistička traka na saobraćajnici u Ulici Gavre Vučkovića, na dijelu od Ulice Stepe Stepanovića do mosta Venecija.

"Projekti su eksperimentalni i nakon analize uočenih efekata odlučićemo da li će se na ovakav način obilježavati i drugi pješački prelazi na kojima je povećana ugroženost pješaka i da li će se hladna plastika koristiti i na drugim saobraćajnicama", rekli su u Odjeljenju.

Kod 3D prelaza se radi o upotrebi optičke iluzije u obilježavanju pješačkog prelaza koja privlači pažnju vozača te dovodi do smanjenja brzine i povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

"Kod upotrebe hladne plastike umjesto boje, prelazi traju najmanje pet do šest godina, što je mnogo duže u odnosu na konvencionalna rješenja. Ova vrsta signalizacije uočljiva je tokom cijelog dana i noći pri svim uslovima osvjetljavanja i svim vremenskim uslovima", kazali su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, rekao je da je označavanje 3D pješačkih prelaza moderna i provjerena metoda pješačkih prelaza koja će stvoriti veću bezbjednost.

"Označavanjem će se stvoriti oprez kod vozača i obratiće pažnju na pješački prelaz i na pješake. Malo će to na početku vozačima biti zbunjujuće, ali imaće veći efekat", rekao je Jaćimović.

Dodao je da je obilježavanje hladnom plastikom metoda koja je dugotrajnija i izdržljivija i pravi je potez.

"Često smo imali žalbe vozača i pješaka kako se oznake na kolovozu brzo troše i stvaraju probleme, posebno vozačima koji na vrijeme ne primijete pješački prelaz ili oznaku za prestrojavanje tako da se nadam da će ovo zaživjeti i da će cijeli grad biti obilježen", dodao je Jaćimović.

Mladen P. iz naselja Starčevica smatra da će trodimenzionalni pješački prelazi doprinijeti boljim uslovima za pješake.

"Ovo će pomoći da budemo sigurniji kada prelazimo preko pješačkih prelaza, a ova nova metoda obilježavanja horizontalne signalizacije omogućiće duže trajanje", kazala je Jelena K. iz Borika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije