Banja Luka

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XXVI): Božidar - Božo Nikolić

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XXVI): Božidar - Božo Nikolić
Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XXVI): Božidar - Božo Nikolić

Božidar - Božo Nikolić, najveći krajiški slikar svoga doba i veliki patriota, dugo godina je bio direktor Muzeja RS i jedan od ljudi koji su dali veliki doprinos razvoju Muzeja kao institucije koju danas imamo.

Rođen je 8. februara 1904. godine u Banjaluci, a 1929. završio je slikarstvo u Umetničkoj školi u Beogradu.

Po završetku studija vraća se u svoj rodni grad, gdje je dugo godina, sve do Drugog svjetskog rata, radio kao nastavnik likovne umjetnosti.

Slike koje odišu energijom

"Božidar Nikolić je bio najcjenjeniji slikar Krajine svoga doba i može se reći da je ostao vjeran Krajini do kraja života. Nepresušna ljepota Krajine je bila jedan od najčešćih motiva njegovih djela", kazala je Slavka Mirosavljević, viši kustos u Muzeju RS.

Ona je dodala da njegove slike odišu energijom jednog optimističkog pogleda na svijet od početka do kraja njegovog stvaralaštva.

"Nikolićev stvaralački zamah prekinut je Drugim svjetskim ratom. Poslije rata vratio se u Banjaluku i postavljen je za direktora Muzeja. Od 1951. do 1953. godine radio je kao profesor Više pedagoške škole i bio je aktivan sa mladim likovnim stvaraocima. Odškolovao je i poznatu Četvoricu", rekla je Mirosavljevićeva.

Ratne godine je proveo u Požarevcu. Po završetku  rata bio je šef državnog Etnografskog muzeja Bosanske Krajine u Banjaluci, koji je kasnije postao Muzej RS. Od 1951. do 1953. bio je profesor na FLU višoj učiteljskoj školi, a potom restaurator u Muzeju.

Dobio atelje od grada

Za proslavu 30. godišnjice rada 1954. godine Nikolić je od grada dobio atelje na drugom spratu Doma kulture, gdje je stvorio neka od svojih najboljih djela i gdje je stvarao sve do smrti.

U svom slikarskom opusu uglavnom je radio akvarele, među kojima su i njegova najvrednija djela. Unio je novine u banjalučkom slikarstvu. Bio je pod velikim uticajem građanskog portretnog slikarstva, posebno Špire Bocarića. Koristio je teme iz svog neposrednog okruženja, kao što su to radili impresionisti.

U njegovih 30 godina rada Nikolić je imao 16 samostalnih izložbi u Banjaluci, oko 20 grupnih izložbi, prije i poslije rata, a posebno se ističu izložbe u društvu likovnih umjetnika BiH i tadašnjem Udruženju likovnih umjetnika Jugoslavije.

U ratu bio u izgnanstvu

Ratne godine praćene opštom oskudicom koje je Nikolić sa porodicom proveo u izgnanstvu na koje su ga natjerale ustaške vlasti, a prevashodno nedostatak materijala i teški uslovi izrodili su i nešto dobro, a to je novu tehniku rada koja će u poslijeratnom stvaralaštvu postati dominantna.

"Kako sam na raspolaganju imao mnogo vremena i ograničeno kretanje, iskoristio sam tu priliku za slikanje i usavršavanje slikarskih znanja. Kako je materijal bio u pitanju jer se teško dolazilo do njega, najviše sam crtao i radio akvarel", rekao je Nikolić u svom autobiografskom djelu.  

Nikolić je umro 2. septembra 1958. godine poslije kratke i teške bolesti. Sahranjen je na groblju "Sveti Pantelija" u rodnoj Banjaluci.

Djela krajiškog umjetnika veoma su cijenjena, pa tako pored toga što se čuvaju u Muzeju RS i Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci,  njegova djela se čuvaju i u Muzeju istorije Jugoslavije, te u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku i mnogim drugim institucijama.

Veliki čovjek

Slikar Božidar - Božo Nikolić jedno vrijeme je proveo u pakračkom logoru, gdje ni pod najvećim pritiscima nije odstupao od svojih patriotskih principa.

"Ustaški oficiri su došli jednog dana do njega sa ponudom da promijeni vjeru, da pređe na katoličanstvo i da se slobodno vrati u Banjaluku. On nije nikad ni pomislio na tako nešto i time je pokazao koliko je veliki čovjek", istakla je Slavka Mirosavljević, viši kustos u Muzeju RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije