Banja Luka

Istorija se ponovila: Kako su tekle bitke za Banjaluku (FOTO)

Istorija se ponovila: Kako su tekle bitke za Banjaluku (FOTO)
Foto: Zoran Pejašinović/Kastel | Istorija se ponovila: Kako su tekle bitke za Banjaluku (FOTO)

Oko Kastela se davne 1737. godine vodio čuveni Banjalučki boj u kome su Austrijanci, koji su napali Osmanlije i prodrli preko Save, zaposjeli cijeli grad osim tvrđave.

Kada je izgledalo da posadi u njoj ponestaje snage i nade, došlo je do preokreta – stigla joj je pomoć Ali-paše iz Travnika.

Ispričao je ovo u objavi na svom "Fejsbuk" profilu banjalučki istoričar Zoran Pejašinović.

Kako navodi, dva vijeka kasnije istorija se ponavlja.

"Partizani su, naime, septembra 1944. godine izveli tzv. Drugu banjalučku operaciju (Prva je bila devet mjeseci ranije) i zaposjeli cijeli grad, ali ne i Kastel. U njemu je oko 300 ustaša i Nijemaca pružalo žilav otpor. Kao i u onom boju iz 18. vijeka, nastala je trka sa vremenom. Ovaj put, pomoć braniocima Kastela stizala je sa sjevera a žestoke borbe trajale su još usput. Tako je selo Dubrava sedam puta padalo iz ruke u ruku. Ipak, kada je iz pravca Prnjavora udarila njemačka oklopna borbena grupa, partizani su dobili naredbu da odstupe i evakuišu Banju Luku", navodi Pejašinović.

Narednog mjeseca, dodaje poznati banjalučki istoričar, jedan avijatičarski lit u NDH donosi opširnu reportažu o ovom boju, uz nekoliko zanimljivih fotografija.

"Autor priloga ne krije ogromno ushićenje, pa u članku čitamo kako su „šumski banditi i sluge Moskve i Londona” po drugi put napali Banju Luku, ali su ponovo „polomili zube”. Dodaje da su „ustaške, domobranske i savezničke postrojbe, savladavši daleko nadmoćnijeg neprijatelja” stigle u „pravi čas” i „uzpostavile svezu s junačkim braniteljima banjalučke tvrđave” te „u brzom naletu oslobodile cijeli grad, nanoseći obezglavljenom neprijatelju vrlo teške gubitke.” Poraz „partizanskih hordi”, čitamo, uništio je i njihovu „promidžbu”, jer je „gospodarima šumskih banditskih banda” ovaj „napadaj” silno trebao kao „duševna hrana”. Konačno, u tom gradu bi „šumski banditi” mogli prezimiti i „srediti svoje razbijene i progonjene čopore”. Ipak, iz Banje Luke otišli su „razbijene glave”. Ali-paša nije imao novine", zaključuje ovu zanimljivu priču Pejašinović, prenosi "Glas Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije