Banja Luka

Izabran projektant za izradu urbanističkog plana Banjaluke

Izabran projektant za izradu urbanističkog plana Banjaluke
Foto: Ilustracija | Izabran projektant za izradu urbanističkog plana Banjaluke

BANJALUKA - Poslije više od četiri decenije, grad Banjaluka bi trebalo da dobije novi urbanistički plan, koji će definisati viziju budućeg razvoja grada.

Na međunarodnom tenderu ovih dana izabran je projektant za izradu urbanističkog plana i izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, a vrijednost posla je 550.000 KM.

Konzorcijum, kojeg čini grupa ponuđača: "Urbis centar" Beograd, Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP Beograd i JNU Institut za zaštitu i ekologiju RS, dao je najbolju ponudu i izabran je za projektanta.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje rekli su da je u toku žalbeni rok i ukoliko ne bude žalbi na izbor projektanta, počeće realizacija izrade ovog strateškog dokumenta.

"Riječ je o kompleksnom poslu s obuhvatom terena koji mora biti uključen u taj prostornoplanski dokument", kazali su u Odjeljenju.

Savjet za izradu urbanističkog plana, u čijem radu učestvuju stručnjaci iz zemlje i regiona, utvrdio je opšte i posebne smjernice kojima će se izvođač morati rukovoditi prilikom izrade ovog strateškog dokumenta.

"Sve smjernice vode u pravcu da budući urbanistički plan prepozna grad kao regionalni centar i grad budućnosti, odnosno 'smart city' i 'green city'", istakli su u Odjeljenju.

Prema njihovim riječima, ovaj dokument će direktno ili indirektno uticati na to da se očuva kulturni identitet grada i planiraju nove funkcije i sadržaji kojima će se unaprijediti urbani identitet, privredni kapaciteti, komunalna infrastruktura, saobraćaj, turistička ponuda i sve druge oblasti života.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, rekao je da će plan obuhvatati šire centralno područje koje će služiti da bi planirali gdje će biti zone stanovanja i poslovanja, koji će se koridori autoputa i obilaznica štititi i spajanje istočnog i zapadnog tranzita.

"Praviće se detaljniji prikaz tih područja, a došla je potreba da se uradi urbanistički plan i očekujemo da dokument bude gotov u roku od godinu dana", istakao je Stanarević.

Dodao je da je zadnji put urbanistički plan rađen prije 44 godine i da se u tom periodu desilo mnogo stvari koje su se promijenile.

"Ukomponovaćemo zatečeno stanje i budućnost razvoja grada, a nadam se da će konzorcijum imati snage, mogućnosti i znanja da napravi plan koji bi značio gradu i građanima", zaključio je Stanarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije