Banja Luka

Izabrana idejna rješenja za najveći gradski park u Banjaluci

Izabrana idejna rješenja za najveći gradski park u Banjaluci
Foto: Gradska uprava | Izabrana idejna rješenja za najveći gradski park u Banjaluci

Simbiozom izabranih idejnih rješenja dobiće se izgled budućeg najvećeg gradskog parka, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Na Međunarodni opšti javni konkurs za izradu idejnog pejzažno-urbanističko-arhitektonskog rješenja parka uz Bulevar srpske vojske pristigao je 31 rad.

Budući da nijedan prijavljeni rad nije u cijelosti odgovorio programskim zadacima konkursa, Komisija je odlučila da se dodijele dvije jednako vrijedne druge nagrade u novčanom iznosu od po 7.500 evra autorskim timovima iz Srbije i Banjaluke. Dvije jednako vrijedne treće nagrade u iznosu od po 3.750 evra dodijeljene su autorskom timu iz Italije i timu iz Srbije.

"Jedno od idejnih rješenja, ali ne i konačno, nam je privuklo najviše pažnje i njega ćemo kombinovati sa još tehničkih i vizuelnih elemenata iz drugih idejnih rješenja koja su nam pristigla. Cilj nam je da ove godine započnemo radove na ovom projektu u iznosu od preko milion KM, a ukupna vrijednost projekta iznosiće više od 10 miliona KM", saopštio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Za izradu projekta budućeg parka iskoristiće se elementi iz izabranih rješenja koji odgovaraju traženim zadacima postavljenim konkursom, a kao osnova će biti korišteno predstavljeno rješenje s obzirom na to da nijedan konkursni rad nije ponudio sve planirane sadržaje u parku, poput: jezera, amfiteatra, zelene oaze, prostora za piknik i izletišta, pogled na Vrbas uz plažu i slično.

Građani su pozvani da putem društvenih mreža iznesu svoja mišljenja o elementima koji bi trebalo da se nađu na području novog gradskog parka, te o detaljima koje je potrebno unaprijediti.

"Iako su izgradnju parka podržali brojni građani i stručna javnost, odbijen je prijedlog izrade regulacionog plana za ovo područje", saopštili su iz Gradske uprave, iz koje su istakli da postojeći regulacioni plan dozvoljava jedan dio radnji, ali ne sve one koje su planirani na toj lokaciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije