Banja Luka

Izbor načelnika u Gradskoj upravi Banjaluka poslije sistematizacije

Izbor načelnika u Gradskoj upravi Banjaluka poslije sistematizacije
Foto: Ilustracija | Izbor načelnika u Gradskoj upravi Banjaluka poslije sistematizacije

BANJALUKA - Do kraja septembra će biti objavljeni javni konkursi za načelnike odjeljenja u Gradskoj upravi Banjaluka, a najvjerovatnije će biti osam ili devet odjeljenja, kazao je za "Nezavisne" gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Ističe da je uvjeren da će do kraja septembra ispuniti obećanje za koje se zalagao, odnosno da će prvi put načelnici odjeljenja biti birani putem javnih konkursa.

"Ono što ja mogu učiniti jeste da pozovem ljude koji su sada potpisnici da se slobodno prijave na te konkurse, ali pozivam i sve druge Banjalučane, akademske građane, univerzitetske profesore, da se prijave ako vjeruju da svoju oblast najbolje poznaju", rekao je Stanivuković.

Naime, kako kaže, mogu se prijaviti oni koji vjeruju da su u stanju da vode jedno odjeljenje, bilo da je riječ o saobraćaju i putevima, ili kulturi, ili bilo kojoj drugoj oblasti te ističe da je potrebno da imaju viziju.    

Prema njegovim riječima, prije kraja septembra nije moguće raspisati konkurs, jer se u prvoj polovini septembra očekuje da će moći dobiti novu sistematizaciju Gradske uprave.    

"Po usvajanju nove sistematizacije, raspisuju se konkursi, jer nema smisla da na bazi sadašnjih 12 odjeljenja raspisujemo konkurse, a da onda nakon 20 dana shvatimo da neće biti tri ili četiri odjeljenja", istakao je Stanivuković.    

O imenima budućih načelnika, kako kaže, bilo bi vrlo nezahvalno govoriti, jer, prema njegovim riječima, ne želi da prejudicira. Dodaje da će se sve još dodatno promovisati na bilbordima i na sajtu grada Banjaluka.    

"Pozivam sve Banjalučane da prvi put izaberemo načelnike odjeljenja putem konkursa, a kada takav prijedlog prođe komisiju, predložiću ga na sjednici Skupštine grada, i vjerujem da će Skupština da verifikuje tako nešto", kazao je Stanivuković.    

Iako je u proteklom mandatu u Gradskoj upravi Banjaluka bilo 12 odjeljenja, Stanivuković je još početkom godine predlagao da u budućem sastavu administracije Gradske uprave bude ukupno sedam odjeljenja plus Služba za zajedničke poslove i Kabinet gradonačelnika.

Tada je predložio da to budu Odjeljenje za opštu upravu, Odjeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj, Odjeljenje za prostorno uređenje, Odjeljenje za finansije, Odjeljenje za saobraćaj, komunalne i stambene poslove, Odjeljenje za društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu, Odjeljenje za Komunalnu policiju i inspekcijske poslove te Služba za zajedničke poslove i Kabinet gradonačelnika.

Stanivuković je već ranije rekao da su određeni koraci preduzeti, ali da taj proces traje, kao i da već imaju sistematizaciju te da je ostalo još samo da se usaglase sa Sindikatom zaposlenih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije