Banja Luka

Izgradnja teče po planu: Postavljeni šipovi za novi Zeleni most

Izgradnja teče po planu: Postavljeni šipovi za novi Zeleni most
Foto: Jelena Đurđević | Izgradnja teče po planu: Postavljeni šipovi za novi Zeleni most

BANJALUKA - U rijeku Vrbas postavljeni su šipovi dubine oko 15 metara koji će služiti kao oslonac konstrukcije za novi Zeleni most.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve istakli su da se radovi na izgradnji novog mosta, koji će zamijeniti staru, dotrajalu konstrukciju iz pedesetih godina prošlog vijeka, odvijaju planiranom dinamikom.

Dodali su da je u dosadašnjem toku radova uklonjena konstrukcija starog mosta, te su izrađeni šipovi dubine 15 metara i temeljna naglavna greda za desni obalni stub mosta, a trenutno se grade krilni zidovi stuba.

"Istovremeno izvode se radovi na izradi šipova na centralnom stubu, a očekuje se da temeljna naglavna greda za taj stub bude izgrađena krajem sedmice. Kako bi bio olakšan pristup građevincima, ovih dana je izgrađen i privremeni pristupni put sa lijeve obale Vrbasa, kako bi se moglo prići planiranom lijevom obalnom stubu. Ujedno, u toku su pripremni radovi za formiranje platoa za izgradnju prednapregnutih nosača mosta", objasnio je Slaviša Sandić, načelnik resornog odjeljenja.

Prema njegovim riječima, izgradnja novog mosta ima višestruk značaj, pa tako osim što će biti poveznica između naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, ovaj projekt usko je vezan sa nastavkom izgradnje istočnog tranzita. Naime, po izgradnji mosta i spajanju preostalog dijela istočnog tranzita, na potezu od Krfske ulice do stadiona FK Naprijed, biće napravljena poveznica između dvije glavne gradske obilaznice - istočnog i zapadnog tranzita.

Na taj način biće formiran saobraćajni prsten, što bi trebalo znatno da utiče na smanjenje saobraćajnog opterećenja gradskog jezgra.

Izgradnja novog mosta počela je sredinom jula.

Ugovor, u vrijednosti od 2,2 miliona KM, predviđa izgradnju mosta sa dvije trake sa pješačkim i biciklističkim stazama, u dužini 80 metara.

Ovo je jedan od ukupno pet velikih infrastrukturnih projekata na području grada koji su finansirani iz emitovane emisije gradskih obveznica u iznosu od 6,2 miliona KM.

Novcem od obveznica biće finansirani nastavak izgradnje istočnog tranzita, 1,5 kilometara puta prema Motikama, sportska dvorana na mjestu nekadašnjeg Šoping centra i nastavak izgradnje sistema Crno vrelo.

Marina V., mještanka Obilićeva, rekla je da se nada da će most biti izgrađen do kraja godine, kako je i najavljeno.

"Nadam se da će sve u roku biti gotovo, ali gledajući ostale radove po gradu kako kasne, nisam baš optimistična", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije