Banja Luka

Pratite nas na Google news

Izrađen priručnik za predškolce o emocijama

Izrađen priručnik za predškolce o emocijama
Foto: N.N. | Izrađen priručnik za predškolce o emocijama
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - Fondacija za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u BiH "IN fondacija" realizovala je projekat "Socijalno i emocionalno učenje kao alatka za podršku ranom rastu i razvoju djece predškolskog uzrasta".

Projektom je bilo obuhvaćeno oko 100 djece predškolskog uzrasta, više od 45 njihovih roditelja i 17 vaspitača iz pet predškolskih ustanova.

Kao jedan od rezultata ovog projekta izrađen je Priručnik za razvoj socijalno-emocionalnog učenja kod djece predškolskog uzrasta.

"Urađeno je istraživanje čiji su rezultati pokazali da iako većina djece zna da prepozna osnovne emocije, više od polovine nema svijest da emocija podrazumijeva fizičke promjene, a njih čak 80 odsto ne zna šta da radi kada se emocija desi", saopštili su iz "IN fondacije".

Dodali su da ovi nalazi predstavljaju osnovu za početak rada s vaspitačima koji su na svakom od četiri treninga dobili različite alatke za direktan rad s djecom.

"Teme treninga za vaspitače su bile funkcija i prepoznavanje emocija, pojmovi socijalno-emocionalnog učenja, postavljanje granica, uvođenje i poštivanje pravila, upravljanje emocijama i rješavanje problemskih situacija i konflikata, emocionalna regulacija, prosocijalna ponašanja, komunikacija s roditeljima, kako prepoznati zlostavljano dijete, promocija rodne jednakosti", istakli su u "IN fondaciji".

Naveli su da su naučena znanja i vještine vaspitačice primijenjivale svakodnevno u svojim grupama djece predškolskog uzrasta.

"Kako bismo pojačali efekte rada, odlučili smo se da ova znanja pružimo i roditeljima koju su pokazali interes da uče o konceptu socijalno-emocionalih vještina. Više od 45 roditelja je iskazalo interes i prisustvovali su setu od četiri radionice koje su se odvijale direktno ili online zbog situacije s virusom korona", rekli su u "IN fondaciji".

Gradska uprava je finansijski podržala ovaj projekat.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije