Banja Luka

Izviđači "22. aprila" uživaju u prirodi, druže se i uče

Izviđači "22. aprila" uživaju u prirodi, druže se i uče
Foto: N.N. | Izviđači "22. aprila" uživaju u prirodi, druže se i uče

BANJALUKA - Dok današnja omladina sve češće vrijeme provodi na računarima i telefonima i ne posvećuje se fizičkim aktivnostima, izviđači su naučeni da se snalaze u raznim situacijama i to posebno u prirodi.

Odred izviđača "22. april" često organizuje okupljanja svojih članova, na kojima stariji i iskusniji izviđači prenose najmlađima znanje i vještine kako bi se lakše snašli u prirodi.

Jadranko Đuraković, koji je izviđač pune 54 godine, rekao je da su u izviđanju najbitniji druženje i boravak u prirodi.

"Ima puno anegdota i zanimljivosti koje bi se mogle ispričati od 1965. godine, kako sam ja izviđač, ali ipak naljepše je što smo upoznali veliki broj prijatelja, povezali se, putovali i dočekivali naše prijatelje u Banjaluci", kazao je Đuraković.

Prema njegovim riječima, s izviđačima je obišao veliki broj zemalja i došli su čak do Baltika, ali mu se najviše svidjela Poljska.

"Najviše pamtim 1970. godinu i razmjenu izviđača Banjaluke i harcerza iz Poljske, što je njihova riječ za izviđače. To je zemlja s bogatom prirodom, u kojoj se svaki dan može nešto otkriti i uživati", dodao je Đuraković.

Istakao je da i nakon toliko godina u izviđačima željno iščekuje svako novo okupljanje, u kojima mlađima pokazuje šta im je nejasno, pomaže i prepričava svoje doživljaje.

"Često se okupljamo, stalno nam dolaze novi članovi izviđači, a ono na šta sam najviše ponosan je dobra organizacija, u kojoj obučavamo mlade da se snalaze u prirodi", pojasnio je Đuraković.

Sedmogodišnja Ana Balaban, jedan od najmlađih članova Odreda izviđača "22. april", kazala je da je član već pune dvije godine, a da je naučila šta su čvorologija, signalizacija i prva pomoć.

"Naučila sam vezati svakakve čvorove, kako da se ponašam kad je neko u opasnosti ili kad se povrijedi i slova da pokazujemo rukama gluvonijemim osobama", rekla je ova mala izviđačica i dodala da je s izviđačima bila na ljetovanju i u bivaku, gdje su učili kampovati u privremenom smještaju s minimalnim zaklonom.

Danijela Mitrašinović, predvodnik Odreda izviđača "22. april", istakla je da je ovo jedna od malobrojnih organizacija koje uče mlade ljude snalaženju u raznim situacijama.

"Svake godine djeca ulaze u neki novi svijet, ova je posvećena djeci od sedam do 11 godina, prošle godine je tema bila bajka, a ove je nauka, družimo se i vježbamo snalaženje", dodala je Mitrašinovićeva.

ISTORIJAT

Izviđačka organizacija u Banjaluci osnovana je 1952. godine, a prvi odred, koji je nastao 1953. godine, zvao se "Šoša Mažar".

Drugi odred izviđača nastao je 1963. godine i zvao se "Kasim Hadžić". Odred izvidača "22. april" Banjaluka osnovan je 11. oktobra 1970. godine spajanjem ova dva odreda i danas broji više od 150 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije