Banja Luka

Izvučen srednjovjekovni mač iz Vrbasa

Izvučen srednjovjekovni mač iz Vrbasa
Foto: N.N. | Izvučen srednjovjekovni mač iz Vrbasa

BANJALUKA - Mač koji prema pretpostavkama arheologa datira od kraja 13. do početka 15. vijeka prije nekoliko mjeseci pronašli su ronioci Ronilačkog kluba "Buk", a juče je nakon toliko vijekova ugledao svjetlost dana.

Izvlačenje ovog srednjovjekovnog mača, koji je do juče bio zaboden u stijenu u rijeci Vrbas kod banjalučkog naselja Rekavice, predstavlja istorijski trenutak za Banjaluku, a nakon temeljnog konzervacijskog zahvata biće stalni izložak Muzeja RS.

Ivana Pandžić, arheolog ronilac, kazala je da je mač u odličnom stanju te da jedino nedostaje mali dio sječiva kojim je bio zaboden u stijenu.

"Jedino je vrh mača koji je bio zaboden u stijenu malo oštećen, nedostaje mali dio vrha. Mač je prevezen u Muzej RS, a tek nakon detaljnijeg čišćenja znaćemo više o ovom istorijskom predmetu", rekla je Pandžićeva.

Dodaje da je izvlačenje išlo prema planu, a da su imali pomoć ekipe iz Ronilačkog kluba "Buk", te da je mač oslobođen već nakon pola sata zarona.

Janko Vračar, arheolog iz Muzeja RS, kazao je da se radi o bastardnom, jednoiporučnom tipu mača, koji je u relativno dobrom stanju.

"Očuvani su veći dio sječiva, nakrsnica, trn i jabuka. Mač je još prekriven sedrom, a druge detalje ćemo znati nakon detaljnog konzervatorskog zahvata", rekao je Vračar.

Dodao je da je sve vrijeme tokom akcije izvlačenja bila angažovana i Danijela Jovanović iz Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda, koja je ranije bila angažovana i u muzeju "Metropolitan" u Njujorku.

"Možemo reći da je mač u zaista sigurnim rukama, a nakon što se završi temeljni konzervatorki zahvat mač će postati stalni eksponat Muzeja RS", objasnio je Vračar.

Ovaj mač je pronađen u blizini srednjovjekovnog grada Zvečaj, koji je u 15. vijeku imao veliki strateški značaj i bio rezidencija velikog vojvode Hrvoja Vukčića.

"Tu su boravili i bosanski kralj Stefan Ostojić i Konstantin Mihailović, komandant tvrđave i pisac djela 'Janičarove uspomene'", objasnio je Vračar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije