Banja Luka

Jačanje uloge mjesnih zajednica

Jačanje uloge mjesnih zajednica
Jačanje uloge mjesnih zajednica

BANJALUKA - Šest mjesnih zajednica s područja grada učestvovaće u zajedničkom projektu vlada Švajcarske i Švedske pod nazivom "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", kojeg realizuje UNDP.

U projektu učestvuju mjesne zajednice Česma, Paprikovac, Lauš 2, Rosulje, Šargovac i  Saračica, koje su ispunile određene uslove i započinju prvu fazu projekta, koja bi trebalo da traje naredne dvije godine i duže, a učešće grada u sufinansiranju biće 30 odsto, te UNDP 70 odsto.

"U toku projekta biće uključeni novoizabrani savjeti MZ, ali i civilnog sektora i srednjih škola, te nevladinih organizacija i privrednika koji u osnovi treba da rade na jačanju kapaciteta mjesnih zajednica za rješavanje problema njihovih stanovnika", naglasio je Igor Radojičić, gradonačelnik.

Majda Ganibegović iz UNDPa kaže da u projektu koji se realizuje od 2015. učestvuje ukupno 25 lokalnih zajednica i 142 mjesne zajednice u BiH.

Sanja Pavlović, v.d. načelnika Odjeljenja za opštu upravu, rekla je da se projekat sastoji od dva nivoa.

"Prvi se odnosi na infrastrukturna, komunalna i druge oblike poboljšanja, a drugi na jačanje putem aktivnosti civilnog društva kroz socijalno isključene kategorije stanovništva", pojasnila je Pavlovićeva.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma, rekao je da su oni napisali neke svoje probleme i to je dalo efekat da uđu u šest izabranih MZ na području grada, te da je za 26. maj planiran seminar o projektu. 

6 mjesnih zajednica s područja grada u projektu

142 mjesne zajednice učestvuju u cijeloj BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije