Banja Luka

Jagare i okolni zaseoci dobijaju vodu

Jagare i okolni zaseoci dobijaju vodu
Foto: Ilustracija | Jagare i okolni zaseoci dobijaju vodu

BANJALUKA - Uskoro bi trebalo da počne izgradnja vodovodnog sistema Jagare, kojim će biti riješen višedecenijski problem nedostatka vode viših dijelova ovog banjalučkog naselja, a za ovaj projekat, čija će realizacija omogućiti stabilno vodosnabdijevanje mještanima više zaselaka sa tog područja, planirano je izdvajanje od 650.000 KM.

Iz gradskog Odjeljenja za komunalne poslove navode da je predviđena izgradnja primarnog dijela vodovodnog sistema u Jagarama, što podrazumijeva dva rezervoara, dvije pumpne stanice, te dovodne i potisne cjevovode.

Nakon izgradnje primarne mreže, kako navode u Odjeljenju za komunalne poslove, biće stvoreni uslovi za izgradnju pojedinačnih krakova sekundarne mreže.

"S obzirom na to da Jagare nemaju izvorišta značajnijeg kapaciteta potrebno je izgraditi vodovod koji bi preuzimao određenu količinu vode sa gradskog vodovoda u Karanovcu. Voda bi se dalje dizala pumpama do određenih kota (dva rezervoara) sa kojih bi se snabdijevali zaseoci Dolovi-Kajkuti, Jagare-Vranješi, Maletići, Krčmari, Dodici, Peulje, Banovići, Škorići i Tomići", pojasnili su Srni iz ovog odjeljenja.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da su ove godine na širem području grada intenzivirane izgradnje vodovoda, te da će do kraja godine, na ukupno 19 vodovoda biti okončani radovi, ili su radovi u različitim fazama realizacije.

Od većih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja koji su u toku, iz Odjeljenja izdvajaju gradnju rezervoara četvrte visinske zone u Česmi-Krčmarice, predviđene zapremine 500 metara kubnih.

U toku je izgradnja krakova podsistema "Zvijezda" u okviru regionalnog sistema "Crno vrelo".

Prema podacima resornog odjeljenja, samo u protekle dvije godine izgrađena je vodovodna mreža ukupne dužine 23,7 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije