Banja Luka

Javna rasprava o gradnji u centru: "Urbanizam u Banjaluci umire"

Javna rasprava o gradnji u centru: "Urbanizam u Banjaluci umire"
Foto: Velibor Tripić | Javna rasprava o gradnji u centru: "Urbanizam u Banjaluci umire"

BANJALUKA - Brojni arhitekti i građani ponovo su se okupili u Gradskoj upravi na drugoj javnoj raspravi o Nacrtu izmjene dijela Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka za prostor između Ulice kralja Petra I Karađorđevića, Srpske ulice, te ulica Vase Pelagića, Bana dr T. Lazarevića, Vidovdanske ulice i Trga srpskih vladara.

Raspravi prisustvuju, među ostalima, i gradonačelnik Draško Stanivuković, Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka te njegov stranački kolega Dragan Milanović.

Na početku rasprave Dijana Šaula, ispred CPK-a, a koji je i kreirao ovaj nacrt kazala je da je stiglo 14 primjedbi tokom drugog uvida, a koji se u većini slučajeva u vezi sa pozicijom objekta parohijskog doma, stambeno-poslovnog kompleks tzv .“rupe”, te spomenika palim borcima vojske RS.

Kako kaže, poslije prvog javnog uvida došlo je do promjena, a koje se odnose na objekat koji je bio planiran u porti Hrama Hrista Spasitelja, a koji je sada predviđen na novu lokaciju, u centralnom dijelu gdje je planirana izgradnja centralnog trga. Dodaje da lokacija spomenika borcima ostaje nepromijenjena, a podzemna garaža je predviđena ispod zone gdje je predviđen centralni trg. Navodi da je na istočnom dijelu planiran stambeno-poslovni objekat, koji ostaje nepromijenjen što se tiče spratnosti.

Snežana Mrđa-Badža, arhitekta je rekla da podzemna garaža zahtjeva rušenje 20 stabala.

"Zbog čega, ako već postoji dovoljno parking prostora? Apelujem da ukinete garažu, stavite asimetrične objekte i riješite Eurosplet", rekla je Mrđa.

Arhitekta Aleksandar Lilić je istakao da urbanizam u Banjaluci umire posljednjih 20 godina.

"Ne razumijem zašto se sve ovo radi, kome je palo na pamet da se ide u izmjenu Regulacionog plana. I dalje ne vidim šta bi u ovom Regulacionom planu bio javni interes, vidim samo privatni interes", rekao je Lilić.

Tihomir Dakić, iz Centra životnu sredinu ističe da je garaža prebačena bez analize u zonu gdje su jednosmjerne ulice.

"Spratnost objekta negativno utiče na okolinu, a zelenilo koje je vidljivo na idejnom rješenju je samo malo rastinje ispod kojeg je ploča", kaže Dakić, te dodaje  da je sasvim jasno da građani nisu saglasni sa tim, kao i sa brojem spratova.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, je rekao da nije bio u mogućnosti doći na prethodne rasprave.

"Sve sam vas saslušao, ali ja sam uvjeren da ranije gradonačelnici nisu ovako izlazili u susret. Na javnoj raspravi svako treba da da svoje mišljenje", kazao je Stanivuković.

Kako kaže, zadovoljan je sa rješenjem koje su postigli, da je pomoćni objekat koji je trebao biri kod hrama izmješten na dobru lokaciju. Sarita Vuković, direktorica Muzeja savremena umjetnosti, kazala je da je zabrinuta zbog izgradnje spomen-obilježja kod muzeja.

"Mislim da ovdje nije dovoljno sagledan taj prostor. Mislim da ta lokacija nije dovoljno dobra jer je previše mala, a znamo da treba da se napravi nešto što treba da ima posebnu poziciju koja naglašava značaj.

Smatramo da postoje bolje lokacije. Ona može biti i na Malti, na ulazu u grad. O svemu tome treba na neki novi način promišljati i razgovarati", kazala je Vukovićeva.

Stanivuković ističe da je najbolja moguća lokacija za centralno spomen-obilježja na Kraševom parkingu.

Vuk Višekruna, iz Odjeljenja za prostorno uređenje, kaže da je došlo do određenih promjena, ali ne i do bitnijih korekcija.

On ističe da opet postoji nezadovoljstvo predstavljenim rješenjima.

"Dio ljudi ima problem s lokacijama crkvenog objekta, spomen-obilježja i stambenog objekta, a nosioci projekta će odgovoriti na ove primjedbe", kazao je Višekruna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije