Banja Luka

Javni prevoz na području Banjaluke od ponedjeljka u punom kapacitetu

Javni prevoz na području Banjaluke od ponedjeljka u punom kapacitetu
Foto: Jelena Đurđević/Arhiva | Javni prevoz na području Banjaluke od ponedjeljka u punom kapacitetu

Na području grada od sutra, nakon skoro šest mjeseci, počinje s radom javni gradski i prigradski prevoz u punom kapacitetu.

Kako su za "Nezavisne" istakli prevoznici, na linijama javnog gradskog i prigradskog prevoza svi autobusi su registrovani, popravljeni, dezinfikovani, očišćeni i spremni za putnike.

Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza", kazao je da je jedina prednost pandemije virusa korona bila ta što su prevoznici imali vremena da srede i obnove autobuse.

"Sve je spremno i dovedeno u ispravno stanje, a neki prevoznici su zbog predstojećeg tendera za javni saobraćaj nabavili i nova vozila koja će biti puštena u funkciju do kraja godine. Oni vozači koji su bili na čekanju su povučeni, tako da u novu školsku godinu ulazimo u punom kapacitetu", naveo je Mijić.

Prema njegovim riječima, prodaja mjesečnih karata u prvih nekoliko dana nije ohrabrujuća i veoma je mala, ali će prave pokazatelje imati oko 6. septembra.

"Nadamo se da će se normalizovati stanje, jer nikome nije draže nego nama kada vidimo pune autobuse. Do sada su svi zadovoljni kako smo reagovali tokom pandemije virusa korona i maksimalno se trudimo da autobusi ispunjavaju sve mjere koje su propisane", istakao je Mijić.

Goran Starčević, direktor "Pavlović tursa", kazao je da su autobusi sređeni, očišćeni, dezinfikovani i spremni da rade u punom kapacitetu i na svim linijama.

"Pripremljena su i obavještenja za putnike o smjernicama kako da se zbog epidemiološke situacije u vezi s virusom korona ponašaju u autobusima. Prodaja karata je nešto veća nego prethodnih nekoliko mjeseci, ali je to još daleko od prosjeka koji smo imali prije pandemije", naglasio je Starčević.

Dodao je da bi volio da se putnici vrate u autobuse kao i prije pandemije virusa korona, ali da je to još teško očekivati.

"Nadamo se da će se ljudi vratiti javnom prevozu. Vozači su vraćeni sa čekanja pa se i zbog njih nadamo da će se sve normalizovati, kako bismo bili u mogućnosti da im isplaćujemo pune plate", rekao je Starčević.

I Momir Vujasin, direktor "Aldemo tursa", istakao je da je sve spremno za rad u punom kapacitetu, ali da ne očekuje da će se putnici vratiti u autobuse u velikom broju.

"Mislim da će biti poboljšanje u odnosu na prethodne mjesece, ali da autobusi opet neće biti na istom nivou kao prije virusa korona. Jedini način da se spase prevoznici jeste subvencija javnog gradskog i prigradskog saobraćaja", zaključio je Vujasin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije