Banja Luka

Jednodnevni sajam zapošljavanja i preduzetništva: Ponuđeno 300 radnih mjesta

Jednodnevni sajam zapošljavanja i preduzetništva: Ponuđeno 300 radnih mjesta
Foto: Jelena Đurđević | Jednodnevni sajam zapošljavanja i preduzetništva: Ponuđeno 300 radnih mjesta

BANJALUKA - Dvorana "Obilićevo" u Banjaluci danas je bila mjesto na kojem je svoju šansu za zaposlenje, ali i prekvalifikaciju imao veliki broj ljudi, jer je na jednodnevnom sajmu zapošljavanja i preduzetništva "Predstavi se, postani vidljiv" u ponudi bilo preko 300 radnih mjesta.

Željana Čaprkalo, koja je prošle godine upravo na ovom sajmu pronašla posao, došla je kako bi i drugima koji ga traže pomogla da naprave pravi izbor, a to je, prema njenim riječima, "Krajina klas", a kojem je u proizvodnji i prodaji potrebno 40 radnika.

"Svima koji traže posao preporučila bih da se svakako prijave na ovakve sajmove", poručila je ona.

Svoju šansu za zaposlenje na sajmu prepoznao je Duško Rožić, koji je prije tri mjeseca diplomirao energetiku na Mašinskom fakultetu u Banjaluci, pa ga je posjetio i prijavio se na nekoliko mjesta.

Na sajmu su se pojavili i predstavnici trgovinskog lanca "Tropic", kojima takođe nedostaje radne snage.

"Potencijalnim radnicima nudimo veliki broj mogućnosti, kako za zajednički kvalitetan rad koji donosi najbolje rezultate, tako i priliku za profesionalno usavršavanje i napredovanje", kazala je Aleksandra Marković, portparol "Tropica".

Vladimir Stojić iz firme "Profil" Banjaluka, koja se bavi aluminijumskom bravarijom i PVC stolarijom, rekao je kako im je potrebno desetak radnika.

"Tražimo radnike iz metaloprerađivačke, bravarske i stolarske struke. Osnovna prednost ovog posla je sticanje novih znanja, vještina i unapređenje postojećih" , zaključio je Stojnić.

Inače, sajam je zvanično otvorio Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, koji je istakao njegov značaj zbog velikog broja ponuđenih mjesta.

Dodao je da grad već razmišlja o kreiranju jednog regionalnog centra koji će se baviti prekvalifikacijom i dokvalifikacijom radnika.

Kako je objasnio, Banjaluka je ove godine donijela odluku da se unutar poslovne zone zemljište može dati ispod tržišne vrijednosti ili besplatno ukoliko se radi o privrednim subjektima koji bi zaposlili veći broj ljudi.

Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije, kazao je kako je ovaj sajam bio šansa za mlade ljude, ali i one starije, koji žele prekvalifikaciju kako bi krenuli u nekom drugom pravcu poslovanja.

"Na sajmu su zainteresovani imali mogućnost da testiraju svoju poslovnu ideju i da dobiju informaciju u vezi s tim ko im može pomoći u pokretanju sopstvenog biznisa", kazao je Milanović.

Dodao je da je od velikog značaja to što su ovaj put imali i banke, ali i obrazovne institucije i naglasio da će ovo biti praksa, te da će organizovati i jesenji i proljećni sajam zapošljavanja.

Sajam su zajedno organizovali Gradska razvojna agencija i grad Banjaluka s partnerima Inovacionim centrom i agencijom "Spektar", a učestvovali su privrednici iz sektora metala, drveta, prehrane, IKT, građevinarstva, tekstila, obuće i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije