Banja Luka

"Jesenji bazar" u Domu omladine: Razmjena robe bez učešća novca

"Jesenji bazar" u Domu omladine: Razmjena robe bez učešća novca
Foto: Ustupljena fotografija | "Jesenji bazar" u Domu omladine: Razmjena robe bez učešća novca

Centar za životnu sredinu organizuje "Jesenji bazar" u Domu omladine u četvrtak od 17 do 20 časova.

Kako kaže Nikolina Vuruna, organizatorka ovog događaja, bazar je otvoreni događaj za razmjenu stvari, od odjevnih predmeta, obuće, nakita, igračaka, knjiga, novina, ploča, pa do foto-aparata, instrumenata, posuđa i svih ostalih predmeta koji ljudima više ne trebaju, a funkcionalni su i korisni.

"Riječ je o razmjeni, bez učešća novca", istakla je Vuruna za "Nezavisne novine" i dodala da svaka osoba može donijeti do deset predmeta.

"Nema svrhe donositi nefunkcionalne stvari koje niko ne želi, a ako niko ne uzme stvari koje ste donijeli, kada krenete kući sa bazara, obavezno je ponijeti iste", kazala je ona.

Bazar je koncipiran tako da nema izlagača i sve stvari koje se donesu idu na zajednički sto, gdje nije bitno šta je čije i ko je šta donio.

"Ovaj događaj organizujemo od 2019. godine, nekoliko puta je održan u kafeu 'Yoko' i nekoliko puta u prostorijama Centra za životnu sredinu, a ovo je prvi put da se organizuje u Domu omladine", objasnila je Vuruna.

Proteklih godina bazar je posjetilo oko 50 ljudi.

"Nadamo se da će ovaj put više ljudi čuti i pridružiti nam se", kazala je ona.

Prema njenim riječima, cilj ovog događaja je promocija razmjene stvari, koja je pozitivna iz brojnih aspekata.

"Jedan od njih je da stvari koje biste najvjerovatnije bacili ili su vam se nagomilale u domaćinstvu možemo dati ljudima kojima trebaju i koji će ih koristiti, tako se smanjuje količina otpada, ali isto tako smanjuje se i kupovina novih stvari, te štedite novac", pojasnila je Vuruna.

Kako kaže, razmjena odjevnih predmeta i obuće je jedna od mjera borbe protiv brze mode koja proizvodi ogromne količine nekvalitetne odjeće i obuće sa ograničenim rokom trajanja i uz to predstavlja drugu po redu industriju po količini zagađenja koje proizvodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije