Banja Luka

Kastel, najveći simbol Banjaluke sijaće i noću

Kastel, najveći simbol Banjaluke sijaće i noću
Foto: Ustupljena fotografija | Kastel, najveći simbol Banjaluke sijaće i noću

BANJALUKA - Počele su aktivnosti u okviru realizacije jednog od najvećih projekata - osvjetljenja tvrđave Kastel.

"Započeli smo radove, koji će osvijetliti naš Kastel te će sa uređenim obalama Vrbasa i novim parkom na kružnoj raskrsnici ovo postati jedna potpuno nova ambijentalna cjelina i nova razglednica našeg grada", poručio je Stanivuković, dodavši da će na ovaj način svi posjetioci moći uživati u razgledanju tvrđave u večernjim časovima.

Kastel će, kako kaže, dobiti najsavremeniju rasvjetu, a ovi radovi će biti završeni za manje od dva mjeseca.

"Dok istovremeno radimo projekte vodosnabdijevanja, izgradnje saobraćajne infrastrukture i brojne druge važne projekte, trudimo se da radimo i na očuvanju naše kulturno-istorijske baštine. Uvjeren sam da će završetkom ovog projekta ovaj simbol našeg grada vratiti svoj stari sjaj", rekao je Stanivuković.

Takođe je naglasio da se, osim projekta osvjetljenja, radi na tome da bude nastavljena rehabilitacija i očuvanje zidina ove tvrđave, kao i obnova kasarne i artiljerije.

"Spremni smo i uložićemo sve naše napore s ciljem očuvanja ove značajne kulturno-istorijske baštine", istakao je on.

Stanivuković je naglasio da je plan da tvrđava Kastel postane zasebna ustanova kulture te da je već urađen neophodni elaborat.

"Tvrđava Kastel trenutno je pod upravom Banskog dvora, a plan je da ovo postane ustanova koja će imati svoj sopstveni menadžment, koji će raditi na razvoju svojih potencijala", zaključio je Stanivuković.

Podsjećamo, prošle godine očišćene su zidine tvrđave Kastel, odnosno uklonjena je divlja vegetacija, koja je uništavala kamene strukture bedema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije