Banja Luka

Kastel u centru arheoloških istraživanja

Kastel u centru arheoloških istraživanja
Foto: N.N. | Kastel u centru arheoloških istraživanja
Milan Rakulj

BANJALUKA - "Primjena savremene metodologije u arheologiji" je projekat koji će od ponedjeljka do 5. aprila biti realizovan na lokalitetu banjalučke tvrđave Kastel, a u isti su uključeni Muzej Republike Srpske u saradnji sa Društvom arheologa Republike Srpske, Centrom za nove tehnologije "Viminacijum" Beograd, te Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

"Projekat je sufinansiran javnim konkursom za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva grada Banjaluka za 2018. godinu. Projektom je predviđeno snimanje lokaliteta Kastel geofizičkim metodama koje će omogućiti uvid u stanje lokaliteta, tj. dati pregled situacije potencijalnih arheoloških lokacija za iskopavanje neinvazivnom metodom", saopšteno je iz Muzeja Republike Srpske.

Kako su pojasnili iz ove institucije, paralelno će biti urađeno čišćenje temelja u dvorištu II, koje će dovesti do veće vidljivosti arheološkog nepokretnog dobra, čime će se povećati i interesantnost kompletne lokacije Kastela u turističke svrhe.

 "Čišćenje će vršiti stručnjaci Muzeja sa pomoćnim osobljem koje ćemo po potrebi angažovati, ali će biti potrebno organizovati odvoženje nepotrebnih naslaga i otpada", rekli su iz Muzeja, dodajući da je cijela realizacija zamišljena kao proces edukacije srednjoškolaca i studenata novim tehnologijama, ali i ljudi zaposlenih u republičkim i gradskim institucijama koje se bave kulturnim nasljeđem, kao i nevladinom sektoru.

Stoga će, kažu dalje iz Muzeja Republike Srpske, pored organizovanih predavanja na lokalitetu Kastel za srednjoškolce i studente biti organizovana i dva javna predavanja u Muzeju Republike Srpske.

"Prvo predavanje biće održano u utorak, 26. marta, u 19 časova u Muzeju RS, kada će biti prezentovan plan rada na Kastelu, a po završetku realizacije drugo predavanje izložiće dobijene rezultate tokom desetodnevnog rada", precizirali su iz Muzeja RS.

Inače, na mjestu tvrđave Kastel ranije su pronađeni brojni ostaci i predmeti iz vremena Rimskog carstva. Najvjerovatnije su prvo utvrđenje (Kastra) sagradili Rimljani u drugom vijeku. Kastra se nalazila u graničnom pojasu između dvije nemirne ilirske provincije Dalmacije i Panonije. Pripadala je tadašnjoj Dalmaciji, kao njen najsjeverniji dio. Ovo utvrđenje se moglo nalaziti u jugoistočnom dijelu današnje tvrđave Kastel, gdje su se svakako nalazile i upravne zgrade, dok su civilni sadržaji vjerovatno bili raspoređeni sjeverozapadno od vojnog logora.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije