Banja Luka

"Kastrum" vraća Banjaluku u viteško doba

"Kastrum" vraća Banjaluku u viteško doba
Foto: Gradska uprava | "Kastrum" vraća Banjaluku u viteško doba

BANJALUKA - U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel u četvrtak je otvorena izložba pod nazivom "Srednji vijek", gdje je moguće pogledati fototipska izdanja Miroslavljevog jevanđelja, Vukanovo jevanđelje, Dablinsko četvorojevanđelje, Povelju osnivanja Hilandara, Povelju Kulina-bana, odore iz serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" i heraldiku srednjovjekovnih srpskih zemalja.

"Otvaranje izložbe je uvod u Viteški festival 'Kastrum', koji nas očekuje u petak, te u subotu i nedjelju, a izložba je za posjetioce otvorena sve do 8. juna. Posjetite izložbu, a pridružite nam se i na 'Kastrumu'", naveli su tim povodom organizatori.

Viteški festival "Kastrum", koji za cilj ima promociju evropske i srpske istorije, trebalo bi da okupi više od 200 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Češke, Poljske i Slovačke, a sam festival obuhvata sajam zanata i rukotvorina.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se prepuste čarima srednjovjekovne atmosfere, da gledaju uzbudljive borbe i upoznaju majstore starih zanata, da se osjećaju kao da su vitezovi i kao da su se, bar nakratko, vratili u vrijeme kada su svijetom vladali viteški idealizam i viteška hrabrost.

Tradicionalno, organizatori ovog događaja su  "Čuvari koplja Svetog Georgija", koji su, baš kao prethodnih godina, najavili izuzetno interesantan i raznovrstan program, koji će biti prilagođen svim posjetiocima - od najmlađih do onih malo starijih.

Grad je podržao festival "Kastrum" putem Kalendara turističkih manifestacija za ovu godinu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije