Banja Luka

Pratite nas na Google news

"Kočićev zbor" od 19. do 25. avgusta

"Kočićev zbor" od 19. do 25. avgusta
Foto: N.N. | "Kočićev zbor" od 19. do 25. avgusta
Srna

BANJALUKA - Tradicionalna manifestacija "Kočićev zbor" biće održana od 19. do 25. avgusta u Banjaluci, Stričićima i Beogradu, najavljeno je iz banjalučkog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

"Vjerujemo da će i ove godine program naići na dobar odziv jer smo prošle godine na centralnoj manifestaciji u Stričićima ugostili desetine hiljada ljudi, ne samo iz Banjaluke i Krajine, već i cijelog regiona", navedeno je u saopštenju.

Svečano otvaranje ove 54. manifestacije biće upriličeno 19. avgusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, kada će biti predstavljen projekat "Soba sjećanja Petra Kočića", kojim će na inovativan način biti predstavljen život i djelo ovog književnika.

U nadležnom odjeljenju navode da je u odnosu na prošlu godinu uvedeno nekoliko novina, te će, između ostalog, koncept svečane akademije biti izmijenjen, pa će, nakon zvaničnog dijela, koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje "Kočićeve nagrade", biti održan polučasovni koncert.

I ove godine biće održano nekoliko kulturnih manifestacija koje su u neposrednoj vezi sa imenom i djelom velikog narodnog tribuna i pjesnika Petra Kočića, a obuhvatiće sve što predstavlja umjetničko stvaralaštvo Zmijanja, poput zmijanjskog veza, književnosti i umjetnosti.

Kako navode iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u banjalučkom Parku Petar Kočić planirane su književne večeri i radionice zmijanjskog veza.

U Kočićevim rodnim Stričićima će 25. avgusta biti održane tradicionalne borbe bikova za nagradu "Jablan", kao i nadmetanja u narodnim igrama i vještinama.

"'Kočićev zbor' je jedna od najvećih manifestacija koja ima veliki značaj za grad Banjaluku i uvrštena je u kalendar kulturnih manifestacija Banjaluke", podsjećaju u resornom odjeljenju.

U manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija "Zmijanjska sofra", dok će u Beogradu biti priređeno književno veče pisaca iz Repbulike Srpske i Srbije, te položeni vijenci na Kočićev grob.

Iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku podsjećaju da je do 30. juna otvoren javni poziv za dodjelu Kočićeve nagrade - priznanja za cjelokupno djelo pisano na srpskom jeziku iz oblasti književnosti, lingvistike i književne kritike.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije