Banja Luka

Pratite nas na Google news

"Kočićev zbor" od 19. do 25. avgusta

"Kočićev zbor" od 19. do 25. avgusta
Foto: N.N. | "Kočićev zbor" od 19. do 25. avgusta
Srna

BANJALUKA - Tradicionalna manifestacija "Kočićev zbor" biće održana od 19. do 25. avgusta u Banjaluci, Stričićima i Beogradu, najavljeno je iz banjalučkog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

"Vjerujemo da će i ove godine program naići na dobar odziv jer smo prošle godine na centralnoj manifestaciji u Stričićima ugostili desetine hiljada ljudi, ne samo iz Banjaluke i Krajine, već i cijelog regiona", navedeno je u saopštenju.

Svečano otvaranje ove 54. manifestacije biće upriličeno 19. avgusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, kada će biti predstavljen projekat "Soba sjećanja Petra Kočića", kojim će na inovativan način biti predstavljen život i djelo ovog književnika.

U nadležnom odjeljenju navode da je u odnosu na prošlu godinu uvedeno nekoliko novina, te će, između ostalog, koncept svečane akademije biti izmijenjen, pa će, nakon zvaničnog dijela, koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje "Kočićeve nagrade", biti održan polučasovni koncert.

I ove godine biće održano nekoliko kulturnih manifestacija koje su u neposrednoj vezi sa imenom i djelom velikog narodnog tribuna i pjesnika Petra Kočića, a obuhvatiće sve što predstavlja umjetničko stvaralaštvo Zmijanja, poput zmijanjskog veza, književnosti i umjetnosti.

Kako navode iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u banjalučkom Parku Petar Kočić planirane su književne večeri i radionice zmijanjskog veza.

U Kočićevim rodnim Stričićima će 25. avgusta biti održane tradicionalne borbe bikova za nagradu "Jablan", kao i nadmetanja u narodnim igrama i vještinama.

"'Kočićev zbor' je jedna od najvećih manifestacija koja ima veliki značaj za grad Banjaluku i uvrštena je u kalendar kulturnih manifestacija Banjaluke", podsjećaju u resornom odjeljenju.

U manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija "Zmijanjska sofra", dok će u Beogradu biti priređeno književno veče pisaca iz Repbulike Srpske i Srbije, te položeni vijenci na Kočićev grob.

Iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku podsjećaju da je do 30. juna otvoren javni poziv za dodjelu Kočićeve nagrade - priznanja za cjelokupno djelo pisano na srpskom jeziku iz oblasti književnosti, lingvistike i književne kritike.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije