Banja Luka

"Kočićev zbor" od 19. do 25. avgusta

"Kočićev zbor" od 19. do 25. avgusta
Foto: N.N. | "Kočićev zbor" od 19. do 25. avgusta

BANJALUKA - Tradicionalna manifestacija "Kočićev zbor" biće održana od 19. do 25. avgusta u Banjaluci, Stričićima i Beogradu, najavljeno je iz banjalučkog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

"Vjerujemo da će i ove godine program naići na dobar odziv jer smo prošle godine na centralnoj manifestaciji u Stričićima ugostili desetine hiljada ljudi, ne samo iz Banjaluke i Krajine, već i cijelog regiona", navedeno je u saopštenju.

Svečano otvaranje ove 54. manifestacije biće upriličeno 19. avgusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, kada će biti predstavljen projekat "Soba sjećanja Petra Kočića", kojim će na inovativan način biti predstavljen život i djelo ovog književnika.

U nadležnom odjeljenju navode da je u odnosu na prošlu godinu uvedeno nekoliko novina, te će, između ostalog, koncept svečane akademije biti izmijenjen, pa će, nakon zvaničnog dijela, koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje "Kočićeve nagrade", biti održan polučasovni koncert.

I ove godine biće održano nekoliko kulturnih manifestacija koje su u neposrednoj vezi sa imenom i djelom velikog narodnog tribuna i pjesnika Petra Kočića, a obuhvatiće sve što predstavlja umjetničko stvaralaštvo Zmijanja, poput zmijanjskog veza, književnosti i umjetnosti.

Kako navode iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u banjalučkom Parku Petar Kočić planirane su književne večeri i radionice zmijanjskog veza.

U Kočićevim rodnim Stričićima će 25. avgusta biti održane tradicionalne borbe bikova za nagradu "Jablan", kao i nadmetanja u narodnim igrama i vještinama.

"'Kočićev zbor' je jedna od najvećih manifestacija koja ima veliki značaj za grad Banjaluku i uvrštena je u kalendar kulturnih manifestacija Banjaluke", podsjećaju u resornom odjeljenju.

U manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija "Zmijanjska sofra", dok će u Beogradu biti priređeno književno veče pisaca iz Repbulike Srpske i Srbije, te položeni vijenci na Kočićev grob.

Iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku podsjećaju da je do 30. juna otvoren javni poziv za dodjelu Kočićeve nagrade - priznanja za cjelokupno djelo pisano na srpskom jeziku iz oblasti književnosti, lingvistike i književne kritike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije