Banja Luka

Kočićevim stazama po Manjači

Kočićevim stazama po Manjači
Foto: Ustupljena fotografija | Kočićevim stazama po Manjači

BANJALUKA - Planinarsko društvo "Manjača" organizuje sedamnaestu po redu akciju "Kočićevim stazama po Manjači", koja će biti održana u nedjelju, 26. maja, na Manjači.

Organizatori poručuju da je riječ o kružnoj stazi dugoj oko 13 kilometara, te je kao takva lagana i pogodna za sve starosne grupe planinara i ljubitelja prirode.

"Visinska razlika je oko 300 metara. Krećemo od planinarskog doma u Lokvarima, preko Ždrijela izlazimo na vrh Glavica, prolazimo kroz selo Božići, Rustinu, vrh Ljiljanovac, zaselak Vuline, do Vulinske lokve, gdje se mogu odvojiti i vratiti u dom kružnom stazom rekreativci sa manjom kondicijom, a ostali nastavljaju prema vrhu Previja, koji predstavlja krajnju tačku naše akcije", rekli su oni, te dodali da je potrebno vrijeme za prelazak duže staze oko šest sati, a za kraću stazu potrebna su četiri sata.

"Staze prelazimo sa vodičima", naveli su oni, te dodali da je predviđeno okupljanje planirana od devet do 9.30 kod planinarskog doma u Lokvarima.

"U 9.30 je predviđen početak planinarenja od planinarskog doma, dok u 10.15 stižemo do vrha Glavica, gdje je predviđena pauza. U 11.30 dolazimo do Vulinske lokve, gdje je takođe predviđena pauza, te razdvajanje grupa. Oko 12.30 dolazimo na vrh Previja, gdje ćemo napraviti dužu pauzu za odmor, doručak i fotografisanje. U 13 časova sa vrha krećemo kružnom stazom", poručuju organizatori.

Dodaju i to da je oko 15 časova predviđen dolazak u dom, ručak, dodjela zahvalnica, te druženje uz muziku.

"Obezbijedili smo ručak za sve učesnike akcije i goste. U 17 časova je predviđen završetak akcije. Za učešće u akciji, pored dobrog raspoloženja, potrebna vam je sljedeća oprema: planinarske cipele, ranac, odjeća u skladu sa vremenskim uslovima, rezervna presvlaka, štapovi, hrana za doručak, 1,5 litara vode, prva pomoć, kišna kabanica i lijekovi, ako ih koristite. Učesnici prelaze stazu na vlastitu odgovornost", navode iz ovog planinarskog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije