Banja Luka

Kompleks Novi Borik u Banjaluci: Sve potrebno za lagodan i miran život

Kompleks Novi Borik u Banjaluci: Sve potrebno za lagodan i miran život
Foto: N.N. | Kompleks Novi Borik u Banjaluci nudi sve potrebno za lagodan i miran život

Novi Borik, novo naselje u Banjaluci, stambeni je kompleks koji nudi sve što je potrebno za lagodan i miran život nedaleko od centra grada. Ovaj takoreći grad u gradu zasad broji 300 stanova u tri objekta, a u planu je izgradnja ukupno 1.500 stanova.

Osim stanova, u naselju se nalaze i poslovni objekti, a u planu je izgradnja i obdaništa na prostoru od 500 kvadratnih metara, kao i studentskog centra i to sve na manje od dva kilometra od srca Banjaluke. Naselje obiluje zelenilom, stazama za šetanje i biciklističkim stazama, a u okruženju su studentski kampus, Olimpijski bazen kao i ugostiteljski kompleks "Stara ada".

Nova radna mjesta

Izgradnja naselja Novi Borik direktna je podrška i gradu, jer će se otvoriti nova radna mjesta. U kompaniji "Ekvator" rekli su da je potražnja za stanovima pala zbog situacije izazvane virusom korona, ali da će gradnja ovog kompleksa sada biti intenzivirana i biće potreban veći broj radnika, čime će biti otvoriti nova radna mjesta.

Parking

Iz kompanije "Ekvator", koja je vlasnik ovog stambeno-poslovnog kompleksa, veoma su ponosni što stanarima svojih zgrada nude brojna parking mjesta. Stanari ne moraju da brinu o tome gdje će ostaviti svoje četvorotočkaše, jer su im na raspolaganju podzemna garažna mjesta, kao i veliki broj parking mjesta na otvorenom.

Prirodna oaza

Naselje je na obali Vrbasa obiluje zelenilom, a u saradnji s gradom Banjaluka za potrebe uređenja obala ove rijeke investitor "Ekvator" planira raspisivanje javnog poziva za uređenje obala.

"To uključuje izbor najboljeg rješenja za uređenje obale rijeke sa svim potrebnim sadržajima za opuštanje i rekreaciju u prirodi na obali Vrbasa", rekli su u "Ekvatoru".

Banjaluka ucrtana na evropsku mapu

Investitor kompanija "Ekvator" je u pregovorima s ozbiljnim stranim investitorima oko zajedničkog ulaganja u izgradnju naselja Novi Borik, a ovaj posao bi trebalo da se finalizuje u narednih dva mjeseca.

"Prilikom njihovih posjeta gradu na Vrbasu i našoj kompaniji dali su visoke ocjene kako geografskom položaju grada Banjaluka, koji je idealan jer se nalazi između Zagreba i Beograda, tako i projektu izgradnje naselja Novi Borik, te visoku ocjenu samom investitoru", rekli su u "Ekvatoru".

Istakli su da su strani investitori spremni uložiti 200 miliona evra, od toga 100 miliona evra u projekat izgradnje naselja Novi Borik, a 100 miliona evra u druge projekte u Banjaluci, prvenstveno za proizvodnju električne energije uz pomoć solarnih panela.

Studentski centar

Kako se studentski kampus nalazi na susjednoj obali Vrbasa, u kompaniji "Ekvator" planiraju izgradnju studentskog centra, koji bi pješačkim mostom bio povezan s kampusom.

"U skladu s potrebama širenja smještajnih kapaciteta za studente u Banjaluci u budućnosti se planira izgradnja studentskog doma", kazali su u ovoj kompaniji.

Anketa stanara

Predrag Tošić

Naselje Novi Borik predstavlja prekretnicu u mom životu. Ja sam, mogu slobodno reći, drugi stanar koji se uselio u zgradu i od tada pratim razvoj Novog Borika. Novi stan, novi život, nova prilika, u naselju koje pretenduje da jednog dana postane najljepše u našem gradu. Blizina centra, mir i zelenilo, šetalište uz Vrbas i pozitivna energija komšija daju ovom naselju dušu, koju svi toliko volimo i tražimo.

Tatjana i dr Dejan Ćurlik, šef Odjela za ortopediju UKC RS

Kvalitet gradnje je odličan, investitor vodi računa o objektu iako su se stanari uknjižili. Sve se gradi s visokim standardima gradnje u skladu s Regulacionim planom i dozvolama. Ovo je odlično naselje za porodicu, a uslovi će biti sve bolji.

DR Ljubomir Višekruna, specijalista pedijatar i neonatolog

Mir koji Novi Borik pruža ne može se pronaći u drugim dijelovima grada, a opet sve je nadohvat ruke jer ima izuzetnu povezanost.

Saša Mićin, profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci

Od samog početka sam imao veliko povjerenje u ovaj projekat i među prvima sam kupio stan. S obzirom na to da sam i sportski rekreativac, naselje Novi Borik je ispunilo sva moja očekivanje. Olimpijski bazen se graniči s našim naseljem, pješačke i biciklističke staze te buduća igrališta pružaju sve što je potrebno za kvalitetan život.

Dr Davor Grahovac, specijalista opšte hirurgije

Najveće prednosti stanovanja u Novom Boriku su svakako obilje zelenila i dragulj Banjaluke - rijeka Vrbas.

U planu je i izgradnja dječjeg igrališta, koje je neophodno jer veliki broj djece stanuje u naselju.

Obrad Kesić, predstavnik Republike Srpske u SAD

Novi Borik je naselje po svjetskim standardima, naselje sa pet zvjezdica. Posebno ističem blizinu bazena i rekreativni sadržaj koji naselje ima.

Slobodan Radulj

Projekti kao što je Novi Borik daju drugačiju sliku Banjaluke, sliku kojom se približava evropskim metropolama, tamo gdje Banjaluka i treba da bude. Naselje je idealno za stanovanje, blizu grada, a nema gradske buke i gužve, Olimpijski bazen je u komšiluku, "Delta planet" takođe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije