Banja Luka

Kontinuirana podrška iz Mozzarta Sigurnoj kući Banja Luka

Kontinuirana podrška iz Mozzarta Sigurnoj kući Banja Luka
Foto: Ustupljena fotografija | Kontinuirana podrška iz Mozzarta Sigurnoj kući Banja Luka

​Nakon opreme za dječije igralište, stigla novčana donacija.

"Stop nasilju nad ženama" je poruka koju kompanija Mozzart kontinuirano šalje kroz društveno odgovorne akcije, pružajući pomoć Sigurnim kućama širom zemlje. Posljednja u nizu donacija stigla je na adresu Sigurne kuće u Banjaluci koja već 17 godina pruža utočište žrtvama porodičnog nasilja iz više gradova i opština ove regije. Prilikom prethodne posjete, predstavnici kompanije Mozzart njihove štićenike obradovali su novim spravama za igralište za najmlađe, a ovog puta su im uručili novčanu donaciju kao pomoć u radu.

"Ovim putem se zahvaljujemo na višegodišnjoj podršci kompanije Mozzart koja je uvijek uz našu Sigurnu kuću, prati potrebe naših korisnika i odgovara na njih, čime daje veliki doprinos borbi protiv nasilja nad ženama i djecom", poručila je Amela Bašić Tomić, menadžerica Sigurne kuće Banjaluka. 

Foto: Ustupljena fotografija
Foto: Ustupljena fotografija

Sigurna kuća u Banjaluci, jedna je od tri u Republici Srpskoj, a djeluje u okviru Fondacije "Udružene žene". Od osnivanja, tu je boravilo 945 žena i djece žrtava nasilja u porodici, a trenutno obezbjeđuju krov nad glavom za 17 korisnika od kojih je devet žena i osmoro djece. Nakon provedenog trajanja posebne mjere podrške, kažu, ukupno 75 odsto njihovih korisnika je započelo samostalan život bez nasilja sa svojom djecom. Prošle godine su imali 47 žena i djece, od kojih je 43 započelo samostalan život, odnosno nisu se vratili u nasilnu zajednicu. 

Sigurna kuća predstavlja posebnu mjeru podrške u kojoj svi korisnici na raspolaganju imaju psihosocijalnu i pravnu pomoć, medicinsku pomoć i njegu, radno okupacionu terapiju, podršku pred institucijama, pomoć pri pronalasku zaposlenja i stambenog prostora. 

Foto: Ustupljena fotografija
Foto: Ustupljena fotografija

Period trajanja boravka je do šest mjeseci, ali, ukoliko se ne pronađu odgovarajući uslovi za izlazak, postoji mogućnost produženja mjere do godinu dana. Sa svim korisnicama ostaju u kontaktu narednih 18 mjeseci, a, ako imaju potrebu za dodatnom podrškom, ta pomoć može trajati i godinama. 

Iz Sigurne kuće Banjaluka poručuju da je jako važno da kao društvo stvaramo klimu sa nultom tolerancijom na nasilje, da počinioce nasilja osudimo, a žrtvama damo podršku. Samo na taj način možemo početi da nasilje u porodici percipiramo kao društveno neprihvatljivo ponašanje. Društvo može pomoći žrtvama kroz omogućavanje zaposlenja, socijalnog stanovanja i prioritetnog upisa djece u predškolske ustanove kako bi majke mogle da rade. 

Dugogodišnjeg partnera u toj misiji ustanove ovog tipa imaju u kompaniji Mozzart koja je do sada, kroz akciju "Stop nasilju nad ženama", podržala rad svih Sigurnih kuća u BiH. Doprinos ovom plemenitom cilju, veoma važnom za naše društvo, lider u priređivanju igara na sreću nastaviće da pruža i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije