Banja Luka

Krajem avgusta sanacija Ulice Ivana Gorana Kovačića u Banjaluci

Krajem avgusta sanacija Ulice Ivana Gorana Kovačića u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | Krajem avgusta sanacija Ulice Ivana Gorana Kovačića u Banjaluci

BANJALUKA - Rekonstrukcija dijela Ulice Ivana Gorana Kovačića, poveznice novoizgrađenog kružnog toka kod "Lesnine" i kružnog toka kod "Centruma", počinje najkasnije krajem avgusta, potvrđeno je za "Nezavisne" iz preduzeća "Putevi RS".

Prema njihovim riječima, projektom je planirana izgradnja saobraćajnice sa četiri saobraćajne trake, umjesto dosadašnje dvije trake, od jednog do drugog kružnog toka, sa potpornim zidovima, pješačkim stazama i rasvjetom.

"Još je potrebno da se završi sva procedura u vezi s neophodnom dokumentacijom, nakon čega će izvođač radova, preduzeće 'Niskogradnja' iz Laktaša, biti zvanično uveden u radove. Očekujemo da će u narednih 10 ili 15 dana dokumentacija biti završena", kazali su u "Putevima RS".

U tom preduzeću su rekli da ovaj projekat finansira Vlada RS, a procijenjena vrijednost radova je oko dva miliona KM.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve ranije su istakli da je od velike važnosti da ova saobraćajnica bude što prije završena kako bi cijelo ovo veliko saobraćajno čvorište bilo rekonstruisano.

"Izgradnjom kružnog toka kod 'Lesnine', uklanjanjem semaforske signalizacije i proširenjem Ulice Ivana Gorana Kovačića znatno će biti rasterećen i ubrzan saobraćaj u ovom dijelu grada, a nova saobraćajnica predstavljaće svojevrsni spoj istočnog i zapadnog tranzita", kazali su ranije iz ovog odjeljenja.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je ranije da je ovaj projekat veoma značajan i bitan, te da je ovo jedno od najvećih saobraćajnih čvorišta u gradu.

"Na ovom koridoru izgrađene su kružne raskrsnice kod tržnog centra 'Delta planet', kod Rebrovačkog mosta i na istočnom tranzitu te je sada ova saobraćajnica najopterećenija, a izgradnjom kružnog toka i Ulice Ivana Gorana Kovačića spojićemo istočni i zapadni tranzit i omogućiti bolji i brži protok saobraćaja", naglasio je Sandić.

Vlada RS je u novembru prošle godine donijela odluku o izdvajanju dva miliona KM za izgradnju, odnosno proširenje Ulice Ivana Gorana Kovačića u naselju Rosulje.

U Gradskoj upravi su tada rekli da je prema već izrađenom projektu predviđeno da frekventna saobraćajnica na potezu od "Lesnine" do kružnog toka kod "Centruma" bude temeljno obnovljena i proširena na način da omogući saobraćaj u četiri trake, uz obostrane pješačke staze.

Milka R., koja živi u blizini ove saobraćajnice, kaže da već dugo čekaju da ona bude temeljno obnovljena i sigurna kako za vozače, tako i za pješake.

"Posebno je teško pješacima jer na ovom potezu nije izgrađen trotoar s druge strane, a na jednom dijelu nema ga ni na jednoj strani. Takođe, nema ni pješačkog prelaza, zbog čega se ne osjećamo sigurno. Ovom rekonstrukcijom dobićemo novu modernu saobraćajnicu, biće povećana bezbjednost mještana, ali i uljepšan ovaj dio grada", istakla je Milka R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije