Banja Luka

Kresojević: Ovo nije politička tema, ovo je borba za porodicu

Kresojević: Ovo nije politička tema, ovo je borba za porodicu
Foto: Dijana Petrušić | Kresojević: Ovo nije politička tema, ovo je borba za porodicu

BANJALUKA - Bojan Kresojević, gradski menadžer, održao je danas sastanak sa udruženjima za zaštitu porodice i roditeljima, sa kojima je razgovarao o temi izmjene Porodičnog zakona.

Nakon sastanka poručeno je da će narednog mjeseca biti  pokrenuta peticija za prikupljanje potpisa za izmjenu Porodičnog zakona.

"Peticija će biti potpisivana od 8. do 14. oktobra u Banjaluci, ali i u drugim većim gradovima Srpske. Moram da naglasim da ovo nije politička tema, ovo je životna tema. Ovo je borba za porodicu i bolji Porodični zakon. Upravo zbog toga, zajedno sa više udruženja koja se bore za prava djece i zaštitu porodice, kao i roditeljima, organizujemo ovu peticiju kako bismo brojne nepravilnosti i brojne sporne članove ovog zakona izmijenili. Na ovaj način ćemo govoriti, između ostalog, o problemu upravljanja raspolaganjem dječje štednje, jer u ovom trenutku Porodični zakon podrazumijeva da roditelji nisu u mogućnosti da raspolažu dječjom štednjom bez isključive saglasnosti Centra za socijalni rad", kazao je Kresojević.

Kako je rekao, osnovni problem predstavlja činjenica što se na taj način izuzima nadležnost od roditelja i prenosi na Centar za socijalni rad, a što dalje podrazumijeva direktno slabljenje porodice kao osnovne zdrave ćelije društva.

"Nije sporno da se za porodice, za koje se ustanovi određena disfunkcionalnost, preduzmu određene mjere zaštite, ali na ovaj način mi imamo situaciju koja podrazumijeva da se u startu svaki roditelj tretira kao opasnost za svoje dijete. Došli smo u situaciju da država štiti djecu od roditelja, ali ne i od drugih opasnosti kojima je to dijete izloženo", rekao je Kresojević.

On je dodao da je u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi neophodno da se prijavi peticija i sprovede u roku od sedam dana i u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine RS takva građanska inicijativa, koja ima preko  3.000 potpisa predstavlja mogućnost da građani budu ovlašteni predlagači za izmjenu zakona.

Istakao je kako ovo nije jedini sporan član u Porodičnom zakonu.

"Još jedan sporan član jeste privremeno oduzimanje djece roditeljima, bez odluke suda. Širina nadležnosti koja je data Centru za socijalni rad budi prostor za zloupotrebe", kazao je Kresojević.

Članica Udruženja porodica sa četvoro i više djece Adriana Basara poručila je kako su se predstavnici ovog udruženja rado odazvali ovoj inicijativi, jer i sami imaju veliku odgovornost.

"Mi zastupamo oko 900 porodica u gradu i okolini. Ne želimo samo da ulazimo u domen ljudskih prava koja su data Evropskom konvencijom, da se to mijenja, mi želimo sva prava, ali da ne idu na uštrb roditelja. Iskoristila bih ovu priliku da pozovem sve građane da prisustvuju velikoj porodičnoj šetnji, koju ćemo organizovati 8. oktobra u pet do 12,  kako bismo zadržali prava porodica u Republici Srpskoj", kazala je Basara.

Potpredsjednik Udruženja roditelja za prava djece Republike Srpske Zoran Vuković dodao je kako će ovo udruženje podržati ovu, ali i svaku drugu inicijativu koja ide u korist djece i roditelja.

"Podržali smo ovu prije svega jer želimo da pozovemo sve roditelje, udruženja i političke opcije koji smatraju da ovi zakoni, koji su takoreći doneseni preko noći, treba bolje da se urede, da se pravno drugačije naprave, da se definišu zakonski okviru, oni moraju biti u saglasnosti suda. Šetnju koja će se desiti 8. oktobra, ali i sve ostale aktivnosti koje idu u korist djeci, porodicama i roditeljima, mi ćemo podržati i aktivno učestovati u tome",  kazao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije