Banja Luka

Krošnje u Banjaluci sakrile saobraćajne znakove

Krošnje u Banjaluci sakrile saobraćajne znakove
Foto: Dražan Pozderović | Krošnje u Banjaluci sakrile saobraćajne znakove

BANJALUKA - Iako moraju biti lako uočljivi i danju i noću, saobraćajni znakovi na pojedinim lokacijama u gradu su djelimično ili čak potpuno zaklonjeni granama, što ugrožava bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

Vozači tvrde da je na pojedinim mjestima semafore i saobraćajne znakove nemoguće vidjeti kroz granje i rastinje. Takva situacija, između ostalog, je na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, nedaleko od OŠ “Branko Radičević”, koja se nalazi u podnožju naselja Starčevica u ulici Cara Dušana, kao i u ulici Prvog Krajiškog korpusa u Novoj varoši te u ulici Miloša Crnjanskog u naselju Petrićevac, u blizini jednog vrtića.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović rekao je za “Glas Srpske” da je značajan broj saobraćajnih znakova sakriven krošnjama, što utiče na bezbjednost pješaka, ali i vozača.

To je, pogotovo opasno, kada vozači od granja ne vidi znak “stop” i ukrštanje s pravom prvenstva, što može dovesti do saobraćajne nesreće.

"Već dvije do tri godine dešavaju se ti problemi sa vegetacijom pa čak i u centralnim mjesnim zajednicama. Od udruženja auto-škola dobili smo određene primjedbe na trasama gdje komisija ispituje kandidate za vozače, a značajan broj znakova je zarastao u rastinje", rekao je Jaćimović.

On ističe da nadležni moraju da riješe ovaj problem u što kraćem periodu te da i Odjeljenje za saobraćaj treba da povede računa o ovom aspektu.

"Vertikalne grane je potrebno da se drže na odstojanju da ne bi ometale normalno odvijanje saobraćaja", kazao je Jaćimović.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović kaže da je slaba preglednost na određenim raskrsnicama zbog zelenila, živih ograda i različitih vrsta prepreka.

"Zelenilo zaklanja saobraćajne znakove, a svjedoci smo da se u ulici Cara Dušana i još nekim ulicama ne može vidjeti semafor dok se ne priđe na 10 do 20 metara, jer su ga grane sakrile", kaže Radović.

Prema njegovim riječima, rješenje je da Gradska uprava svake godine, najmanje jednom kada krene vegetacija, obiđe saobraćajnice i utvrdi da li postoji problem nedovoljne preglednosti i naloži otklanjanje nedostataka tamo gdje grad upravlja zelenilom, a gdje nemaju tu mogućnost da to nalože vlasnicima dvorišta.

Vozači

Nikola B. kaže da se znakovi od grana faktički ne vide iz automobila.

"Vjerujem da se veliki broj vozača ne zaustavi zbog slabe uočljivosti saobraćajnog znaka. Veliki problem je i sa onim ljudima koji dođu prvi put u naš grad i ne poznaju dovoljno naselja", rekao je Nikola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije