Banja Luka

Kuvari sa Daunovim sindromom učili praviti maslenicu

Kuvari sa Daunovim sindromom učili praviti maslenicu
Foto: N.N. | Kuvari sa Daunovim sindromom učili praviti maslenicu

BANJALUKA - Daun sindrom centar održao je prvu online kulinarsku radionicu za osobe s Daunovim sindromom u saradnji sa ruskim Centrom za očuvanje tradicije i saradnju.

U zgradi Vlade RS, gdje su i održali radionicu, u utorak popodne dodijeljene su im diplome koje su im poslali iz Moskve povodom osvojenog prvog mjesta na Međunarodnom gastronomskom festivalu.

Šest kuvara sa Daunovim sindromom iz Daun sindrom centra osvojilo je prvo mjesto na Međunarodnom gastronomskom festivalu u februaru u Moskvi, koji je održan online.

Ovo je prvi put da su dio ovog takmičenja bile osobe s poteškoćama u razvoju, koje su svojim specijalitetima oduševile stručni žiri i uklonile predrasude.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, kaže da im se obratila Ana Karpinovič, direktorica Centra za očuvanje tradicije i saradnju, koja je angažovala eksperta ruske kuhinje Sergeja Rahmanina kako bi zajedno održavali kulinarske radionice.

"Na prvoj kuvarskoj radionici učili smo o pravljenju maslenice, a Rahmanin nam je predavao i o tome kako se prave palačinci po posebnom ruskom receptu, sa gljivama, ribom i kavijarom", rekao je Jelić.    

Dodaje da su s njima bili i studenti Filološkog fakulteta, rusisti, koji su im pomogli da prevode ove radionice.

Na sljedećoj radionici, kako je kazao Jelić, kuvari iz ovog centra će praviti heljdopitu, prema tradicionalnom receptu, a kasnije će praviti i savremene kuvarske delicije.     

"U maju bi trebalo da idemo na Vaskršnji festival u Moskvu kako bismo uživo predstavili ono što ćemo do tada raditi na radionicama", naglašava Jelić.

Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, u ime Ruskog centra uručio je diplome za šest kuvara koji su osvojili prvo mjesto. 

"Dodijeljene su diplome za šest kuvara. Ja sam, takođe, dobio priznanje od grada Moskve za sprovođenje socijalne rehabilitacije, a došla su i priznanja od Centra za očuvanje tradicije i saradnju", rekao je Jelić.   

Sljedeću online kulinarsku radionicu će, prema njegovim riječima, održati u prostorijama UKC-a. 

U Daun sindrom centru planiraju proširenje kapaciteta, kuvarskih i konobarskih, kako bi mogli uključiti što više osoba sa Daunovim sindromom u proces socijalne rehabilitacije.

"Cilj socijalne rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom je da ih osposobimo za samostalan život. Dogovorili smo da ćemo na sljedećoj konferenciji u Moskvi predstaviti naš program socijalne rehabilitacije i planiramo u junu predstaviti ono što je tabu tema, seksualnost osoba sa Daunovim sindromom", dodao je Jelić.

Naglašava da je veoma bitno, što je naglasila i Kardinovičeva prilikom obraćanja, da su za 14 godina postojanja ovog festivala prvi put učestvovale osobe s poteškoćama u razvoju, što je i otvorilo vrata za saradnju.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije