Banja Luka

Ljetna pozornica i spomen-obilježje pored Pravnog fakulteta u Banjaluci

Ljetna pozornica i spomen-obilježje pored Pravnog fakulteta u Banjaluci
Foto: Gradska uprava | Ljetna pozornica i spomen-obilježje pored Pravnog fakulteta u Banjaluci

Gradska uprava i Univerzitet u Banjaluci realizovaće značajan projekat izgradnje ljetne pozornice i spomen-obilježja na prostoru kod Pravnog fakulteta.

Kako kažu iz Gradske uprave, konkurs za idejno rješenje ljetne pozornice i spomen-obilježja stradalim studentima i radnicima Univerziteta u Banjaluci u Odbrambeno-otadžbinskom ratu raspisan je 1. februara, što je bio povod za održavanje sastanka.

"Nakon naše inicijative, Univerzitet je imao ideju da se kroz idejno rješenje na neki način oda počast studentima i profesorima koji su izgubili život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te je postignut dogovor da se objedini rješenje i da se ide na izradu međunarodnog konkursa, gdje će tema prvenstveno biti amfiteatar, ali koji će sadržavati i spomen-obilježje", kazao je Vuk Višekruna, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Nosilac izrade konkursa, kako je naveo, jeste Univerzitet i isti je otvoren do 16. marta.

"Nadamo se da ćemo dobiti dosta kvalitetnih radova", kazao je Višekruna dodajući da je grad inicijalno za ovaj projekat planirao 800.000 KM, ali da će tačna vrijednost biti poznata nakon izrade projektne dokumentacije.

U ime Univerziteta u Banjaluci, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Miroslav Malinović zahvalio je gradonačelniku i gradskim službama koji su uputili inicijativu za uređenje prostora u neposrednoj blizini Pravnog fakulteta.

"Očekujemo prijave na konkurs ne samo sa ovih prostora, nego i iz inostranstva, a nagradni fond konkursa je 15.000 KM", kazao je Malinović i dodao da bi do 31. marta konkursna komisija trebalo da izabere rješenje.

Kako je navedeno u samom konkursu, od konkursnih radova očekuje se da ponude rješenje čija će se forma skladno uklopiti u lokaciju, postojeće izgrađene strukture u neposrednoj blizini, prirodni pejzaž, imajući u vidu i buduće gradnje na susjednim parcelama, uz istovremeno funkcionalno ostvarivanje predviđenih programskih sadržaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije