Banja Luka

Mališani upoznali znamenitosti Banjaluke

Mališani upoznali znamenitosti Banjaluke
Foto: N.N. | Mališani upoznali znamenitosti Banjaluke

​BANJALUKA - Grupa od 36 mališana, polaznika vrtića "Zvjezdica", danas je, u okviru projekta "Mala Banjaluka", imala turistički obilazak grada, koje peti put zajednički organizuju Turistička organizacija RS i TOBL.

Najmlađi sugrađani svoj turistički pohod počeli su u 10 časova ispred spomenika banu Svetislavu - Tisi Milosavljeviću. U pratnji vodiča odjevenog u kostim zmaja, koji je asocijacija na legendu kako je grad nazvan, nastavili su dalje i posjetili Udruženje žena "Duga", Muzej lutaka Dječijeg pozorišta RS, tvrđavu Kastel i restoran "Kazamat".

Zoran Stanković, samostalni stručni saradnik TOBL-a, rekao je da su mališani imali priliku da obiđu centar grada, vide kako nastaje zmijanjski vez i šta znači tkanje, gdje je nastao grad, kako nastaju predstava i lutke. Poseban akcenat stavljen je na profesiju turistički vodič, gdje su mališani upoznati o kakvom zanimanju je riječ.

"Obišli smo i tvrđavu Kastel  i  restoran 'Kazamat', te su djeca imala priliku da vide eksponate iz prošlosti", kazao je Stanković.

Marija iz vrtića "Zvjezdica", koja ima pet godina, rekla je da su upoznali zmaja i posjetili mjesta na kojima nisu bili.

"Bilo nam je sve zanimljivo i baš smo se lijepo proveli. Dirali smo zmaja za rep i nos, upoznali smo i viteza, a idemo često s roditeljima u pozorište, kino i muzej", rekla je ova djevojčica.

Njena koleginica Katarina je kazala da je sa drugarima i drugaricama iz vrtića prošetala i da su se upoznali s tim koliko je grad lijep.

"Mi smo sve vidjeli, tete su nas čuvale, a usput smo pojeli i sladoled, što nam je bio omiljeni dio", iskrena je Katarina.

Turistički obilasci za najmlađe trajaće narednih dana od 10 do 12 časova. Ovaj obilazak zamišljen je kao jedinstven u oblasti turizma i predškolskog vaspitanja i namijenjen je upoznavanju mališana sa sredinom u kojoj žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije