Banja Luka

Manjak kuvara zakuvao lošiju hranu u banjalučkim restoranima

Manjak kuvara zakuvao lošiju hranu u banjalučkim restoranima
Foto: StockSnap/Pixabay | Manjak kuvara zakuvao lošiju hranu u banjalučkim restoranima

Lošija usluga u banjalučkim ugostiteljskim objektima i restoranima nije ostala neprimijećena od strane mještana, a kako ugostitelji tvrde, razlog tome je, između ostalog, nedovoljno kuvara, a još češće nedovoljno dobrih kuvara.

Kako je za "Nezavisne" kazao Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja Republike Srpske, samo 30 odsto ugostiteljskih lokala vodi računa o održavanju kvaliteta standarda rada.

"Da bi kvalitet bio na zadovoljavajućem nivou neophodno je da u restoranima i hotelima rade za to stručni i obučeni profesionalni ljudi", kazao je Tatić.

Kad još uzmemo u obzir činjenicu da u Srpskoj, kako kaže Tatić, restorani niču kao pečurke postavlja se pitanje da li je uopšte moguće pronaći kvalitetnu radnu snagu da pokriju sve lokale.

"Nama kvalitetni ugostiteljski kadar odlazi preko granice. Često idu da rade sezone, a dobar dio njih ostane zastalno. Mi usljed toga konstantno gubimo dobre kuvare", kaže Tatić.

Posljedica ovoga je, kako dodaje, što turizam i ugostiteljstvo nisu dovoljno prepoznati od strane nadležnih, što nas dalje dovodi u situaciju gdje radnik bez završene ugostiteljske škole radi u hotelu ili restoranu.

"Postoji zakon koji ovo pitanje reguliše, a koji kaže da u ugostiteljskim lokalima, restoranima i hotelima ne mogu da rade ljudi koji nisu profesionalno obučeni za to", ističe Tatić.

Ovdje postoji i obaveza poslodavaca da redovno vrše edukaciju i usavršavanje svog kadra, te da rade sve što mogu da zadrže kvalitetne kuvare.

Ovo potvrđuju i iz jednog banjalučkog restorana za "Nezavisne", gdje ističu da istog kuvara imaju već dugi niz godina, te su svjesni da kada bi sad morali tražiti novog - susreli bi se s ogromnim problemom.

"Nemamo taj problem jer imamo kvalitetnog kuvara koji s nama radi već godinama. Ne znamo šta bismo da moramo zaposliti nekog novog", kazali su oni.

Uprkos ovome, promet u ugostiteljskim objektima nije opao te iako je odlazak u restoran luksuz, građani ga sebi često priušte.

Iako su mještani primijetili da opada kvalitet u restoranima, turisti koji dolaze u Banjaluku nose dobre utiske o našoj gastronomskoj ponudi, kao i o našem osoblju.

Potvrdili su ovo za "Nezavisne" iz Turističke organizacije Banjaluka, gdje su naglasili da nemaju zamjerke od turista.

"Ono što posebno privlači turiste je što mogu da sjednu u bilo koji restoran koji požele bez prethodnog rezervisanja i čekanja na sto", kazali su iz TOBL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije