Banja Luka

"Marš slobode srpske vojske" prodefilovao ulicama Banjaluke

"Marš slobode srpske vojske" prodefilovao ulicama Banjaluke
Foto: Velibor Tripić | "Marš slobode srpske vojske" prodefilovao ulicama Banjaluke

​BANJALUKA - Svečano obilježavanje 101. godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku u Prvom svjetskom ratu održano je u petak ispred hrama Hrista Spasitelja, na kojem se veliki broj okupljenih prisjetio hrabrih predaka koji su donijeli slobodu.

Obilježavanje godišnjice oslobođenje grada, 21. novembra 1918. godine, počelo je parastosom za poginule borce u hramu Hrista Spasitelja, a nakon toga su položeni vijenci i cvijeće ispred spomenika banu Svetislavu Milosavljeviću, te "Marš slobode srpske vojske" ulicama grada od spomenika Petru Kočiću do Banskog dvora.

Konjanici i vojnici u uniformama podsjetili su građane na slavna vremena i hrabre pretke koji su donijeli slobodu na ovim prostorima nakon okupacije duge nekoliko vijekova.

Obilježavanju 101. godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku prisustvovali su i Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Svetozar Aleksov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci, te Nebojša Kuštrinović, predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Milunović je rekao da je 21. novembar 1918. jedan od tri najvažnija događaja u istoriji Srba sa ove strane Drine, jer je nakon više od 400 godina ropstva pod Turskom i Austrougarskom Banjaluka oslobođena.

"Drugi važan događaj je 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, a treći 9. januar, Dan RS", istakao je Milunović.

Prema njegovim riječima, srpska vojska koja je pobijedila u Prvom svjetskom ratu je nakon albanske golgote ponovo vaskrsla u Grčkoj i bila organizovana u šest divizija sa 140.000 boraca, od kojih je 25.000 u jednoj diviziji bilo sa ovih prostora.

"Naši slavni preci i djedovi za samo 45 dana prešli su 500 kilometara i 1. novembra 1918. oslobodili Beograd, a 21. novembra, na Aranđelovdan, Banjaluku", dodao je Milunović.

Aleksov je kazao da je 21. novembra 1918. prestalo vjekovno življenje srpskog naroda pod tuđom okupacijom i komandom, bez slobode i prava na riječ, vjerovanja i običaje.

"Pred nama je borba za zajednički boljitak svih naroda sa ovih prostora", zaključio je Aleksov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije