Banja Luka

Maturanti upoznali zanimanja deset banjalučkih srednjih škola (VIDEO)

Maturanti upoznali zanimanja deset banjalučkih srednjih škola (VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | Maturanti upoznali zanimanja deset banjalučkih srednjih škola (VIDEO)

Otvoren je Sajam zanimanja 2024. u Domu omladine, kako bi se učenici završnih razreda osnovnih škola upoznali sa strukama i zanimanjima u banjalučkim srednjim školama, sa fokusom na zanimanja koja su potrebna privredi.

Veliki broj učenika devetih razreda osnovnih škola ispunio je prostorije Doma omladine kako bi  vidjeli šta im to srednje škole nude, te kako bi lakše otkrili šta ih to najviše interesuje.

Tako će se učenicima, ali i njihovim roditeljima, 17. i 18. aprila na sajmu predstaviti srednje stručne škole, ali i poslodavci iz različitih privrednih sektora.

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je da ovaj događaj okuplja mlade ljude, koji će na ovaj način dobiti podršku u profesionalnom usmjeravanju.

"U životu je važno pronaći zanimanje koje ti neće biti samo posao, već nešto u čemu i uživaš. Zato je važno da mladi ljudi biraju zanimanja u skladu sa svojim afinitetima. Istovremeno, važno je sagledati i zanimanja koja traži tržište rada", rekao je on.

Dodao je da grad Banjaluka nastoji usmjeriti buduće generacije prema zanimanjima koja imaju najveći potencijal kako u Banjaluci, tako i u Republici Srpskoj.

"Grad izdvaja značajna sredstva za opremanje stručnih kabineta kako bismo poboljšali i našim đacima pružili kvalitetnije obrazovanje. Ove godine pripremamo se za početak izgradnje Građevinske škole, koja nema svoje prostorije, a razmatramo i objekte za smještanje prostorija i drugih škola", kazao je Stanivuković.

Neven Stanić, direktor Gradske razvojne agencije, izrazio je veliko zadovoljstvo što je otvoren još jedan Sajam zanimanja, koji organizuje Gradska razvojna agencija uz partnerstvo i saradnju sa gradom Banjalukom, Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Unijom poslodavaca Republike Srpske.

"Cilj ovog sajma je da se učenici završnih razreda osnovnih škola upoznaju sa svim onim zanimanjima koja nude banjalučke srednje škole i da na neki način ovo bude profesionalna orijentacija, odnosno njihovo usmjerenje za što bolji odabir zanimanja. Mi smo tu da im pružimo što više informacija kako bi naši budući srednjoškolci mogli da odluče u kojem pravcu školovanja ići i koje zanimanje će odabrati", poručio je Stanić, te dodao da se na ovogodišnjem sajmu predstavlja deset banjalučkih srednjih škola sa svojim programima i nastavnim procesima.

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca, kazao je da je ovo jedna zajednička aktivnost koju sprovodi Unija sa gradom Banjalukom i školama sa područja grada, s ciljem da se promovišu zanimanja koja su interesantna i neophodna privredi.

"Na ovaj način želimo promovisati škole koje nude zanimanja, a istovremeno raditi na jačanju kvaliteta obrazovanja budućih kadrova, jer bez dobrog đaka nema ni dobrog radnika", rekao je Trivić.

Prema riječima Jovana Milovanovića, koji završava osnovnu školu, došao je da posjeti sajam iako zna da će upisati Medicinsku školu.

"Moja mama je zubni tehničar, pa to želim i ja. Danas su mi se svidjele još Poljoprivredna i Ekonomska škola", rekao je on.

Damjana Subić, učenica Tehnološke škole, Odsjek grafički dizajn, predstavljala je na sajmu ovu školu.

"Imamo mnogo praktičnih i stručnih  predmeta, sa profesorima dobro sarađujemo, a ujedno i mnogo naučimo", rekla je ona.

Kako je dodala, ovu školu, a naročito ovaj smjer treba da upišu svi koji su kreativni, maštoviti i puni ideja.

"Ovo je sve više tražen posao kako ovdje, tako i u drugim državama, a može se raditi i preko interneta", objasnila je ona, te dodala da je ovaj smjer odlična podloga za mnoge druge fakultete i Akademiju nauka i umjetnosti, koju i sama želi upisati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije