Banja Luka

Medvjedica žrtva nemara institucija (FOTO)

Medvjedica žrtva nemara institucija (FOTO)
Medvjedica žrtva nemara institucija (FOTO)

BANJALUKA - Lovci lovačkih udruženja "Zmijanje" i "Potkozarje" iz Piskavice, uz dozvolu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ubili su juče u banjalučkom naselju Lazarevo ženku medvjeda, koja se to jutro pojavila na zapadnom tranzitu.

Iako su u resornom ministarstvu prvobitno najavili kako će sa Biološkog fakulteta u Beogradu biti dostavljena puška za uspavljivanje životinje,  te kako će nakon toga biti vraćena u prirodu, u podnevnim časovima je došlo do promjene plana.

Pričom o medvjedu koji luta Gradiškom, Lijevče poljem i Banjalukom otkrilo se kako u BiH ne postoje oprema i sredstva za ovakve slučajeve, pa je zakonom zaštićena i ugrožena vrsta očigledno postala žrtva nemara institucija. Puška za uspavljivanje životinja inače se može kupiti za 300 evra.

Sa druge strane, treba istaći činjenicu da niko ko je u posljednjih mjesec dana vidio ovu životinju nije prijavio bilo kakav napad.

Lovci tvrde kako im nije bio cilj da ubiju medvjeda, ali da je nakon svega to bilo neminovno te da je to učinjeno prije svega zbog bezbjednosti građana s obzirom na to da se približavala noć. 

Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji je većinu jučerašnjeg dana proveo na lokaciji gdje je uočena životinja,             kazao je kako zbog terena nije bilo mogućnosti da se izvrši bezbjedno uspavljivanje i transportovanje životinje.

"Pokušali smo zajednički naći bolje i kvalitetnije rješenje da sačuvamo jedinku i kontaktirali smo okruženje, ali u svim konsultacijama smo utvrdili da nije moguće efikasno uspavati medvjeda. U bilo kom pravcu da je krenuo, ušao bi u kuće, naselja i dvorište, a nismo bili spremni da preuzmemo taj rizik da životinja nekontrolisano krene i ugrozi bilo koga", kazao je on.

Zanimljivo je da je i Zubić potvrdio činjenicu da ovaj, kao ni medvjed koji je primijećen u Lijevče polju, nije nikoga napao ni povrijedio.

Inače, kako su to prijavili mnogobrojni šokirani vozači, medvjed je oko pet časova ujutro sišao s naselja Petrićevac, prošao Ulicom Ivana Gorana Kovačića, prešao preko zapadnog tranzita, a zatim se sakrio na jedino mjesto slično njegovom staništu, neuredan žbun na zapuštenoj parceli, visok nekoliko metara, u naselju Lazarevo.

Tu je ostao opkoljen od strane policajaca i lovočuvara, koji su tokom dana čekali instrukcije iz resornog ministarstva, a kada je dozvola stigla, pozvali su pojačanje i krenuli u hajku.

Nije trebalo mnogo vremena proći da građani preko društvenih mreža krenu u žestoke osude ovog čina.

Zanimljivo je da su odstrel osudili i građani Lazareva, u čijem se naselju medvjed krio.

Datumi i lokacije kada su mještani prijavili da su vidjeli medvjeda

4.10.    Han Kola - Manjača

9.11. Lijevče polje, Donji Karajzovci (Gradiška)

10.11. Lijevče polje, Gornji Karajzovci (Gradiška)

11.11. Romanovci (Gradiška)

12.11. Vilusi (Gradiška)

13.11. Laktaši

16.11. Petrićevac (Banjaluka)

18.11. Rosulje, Lazarevo (Banjaluka)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije