Banja Luka

Milion KM za sanaciju štete od poplava

Milion KM za sanaciju štete od poplava
Foto: N.N. | Milion KM za sanaciju štete od poplava

Više od milion KM biće usmjereno na sanaciju oštećenih saobraćajnica i klizišta, ali i na pomoć građanima koji su pretrpjeli štetu nastalu nakon poplave i vremenskih neprilika, koje su prošle sedmice pogodile grad, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić na pauzi sjednice Skupštine grada Banjaluka.

Odbornici su raspravljali o 58 tačaka, među kojima je i Prijedlog rebalansa budžeta za 2019. godinu.

Radojičić je istakao da je podnesen amandman na Prijedlog odluke o usvajanju rebalansa budžeta grada za 2019. godinu.

"Okvirno smo procijenili situaciju i štetu koja je nastala nakon poplava, a koja uključuje i finansijske posljedice, tako da smo reagovali amandmanom, koji je ispremještao u budžetu nešto preko milion maraka", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, za sanaciju klizišta i sitnije građevinske radove biće odvojeno 200.000 KM, preko 300.000 KM je za štetu na saobraćajnicama i još dodatnih 160.000 KM za pomoć građanima koji su pretrpjeli štetu, nakon što se ona procijeni i utvrde prioriteti.

Na sjednici je bio i prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta od 155 miliona KM, što predstavlja povećanje od 20,9 miliona KM.

Radojičić je istakao da je to rezultat domaćinskog poslovanja.

Usvajanjem rebalansa budžeta biće omogućena realizacija više projekata, a neki od njih su saobraćajnica koja povezuje Lauš i Paprikovac, više projekata vodosnabdijevanja i kanalizacije na Laušu te izgradnja mosta u Srpskim toplicama i nastavak obnove "parkića".

Raspravljano je i o Prijedlogu odluke o kreditnom zaduženju grada.

"Grad će se zadužiti kod EBRD četiri miliona evra, koji će biti namijenjeni za projekte vodosnabdijevanja", rekao je Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada.

Odbornici su prihvatili odluku o dodjeli odborničkog mandata SNSD-a Nataši Marić-Udovčić, koja je nakon toga položila zakletvu. Ona je zamijenila partijskog kolegu Nenada Talića, koji je imenovan za direktora Sportskog centra "Borik".

Inicijativa za produženje sezone grijanja

Inicijativu da se produži sezona grijanja, odnosno da "Eko-toplane" budu u pripravnosti do 15. maja u slučaju da dođe do zahlađenja, predložila je juče Mirna Savić-Banjac, član Kluba SzP u Skupštini grada.

"Savjet MZ Centar 2 formulisao je prijedlog i inicijativu da se sezona grijanja produži jer je došlo do promjene klime, te je sada veća potreba za grijanjem", kazala je Savić-Banjčeva.

Dodala je da je njihova inicijativa da se voda u cjevovodu zadržava do 15. maja te da budu u pripravnosti u slučaju da dođe do zahlađenja.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je ova inicijativa razumna te da, ako je tehnički moguće to ostvariti, tu problema nema.

"Inicijativu treba razmotriti s tehničkog aspekta i šta to znači ako bi u 'Eko-toplanama' skratili remont, a produžili vrijeme pripravnosti", rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije