Banja Luka

Ministarstvo: "TGT tehnogas" ima dozvolu za stavljanje medicinskog kiseonika u promet

Ministarstvo: "TGT tehnogas" ima dozvolu za stavljanje medicinskog kiseonika u promet
Foto: Samuel Ramos/Unsplash | Ministarstvo: "TGT tehnogas" ima dozvolu za stavljanje medicinskog kiseonika u promet
Srna

BANJALUKA - U registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH firma "TGT tehnogas" nosilac je dozvole za stavljanje u promet medicinskog gasa kiseonika, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Lijekovi koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, kao što je slučaj sa navedenim lijekom čiji je zastupnik ova firma, jesu lijekovi čiji su kvalitet efikasnost i bezbjednost dokazani", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su istakli i da je registar Agencije javno dostupan na zvaničnoj internet stranici ove institucije.

Iz resornog ministarstva upozoravaju da se svaka insinuacija i plasiranje zlonamjernih informacija u javnosti može smatrati direktnim ugrožavanjem zaštite zdravlja stanovništva i izazivanjem straha kod pacijenata i njihovih porodica.

"Iako Ministarstvo nije nadležno za nabavku lijekova i medicinskih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova, od početka pandemije, marta 2020. godine, učinilo je ogromne napore da se zdravstveni sistem u Republici Srpskoj, u prvom redu bolnice, reorganizuju na način da se svi ljudski resursi i kapaciteti stave na raspolaganje za liječenje oboljelih od kovida 19 i da pacijenti dobiju adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je danas da će protiv odgovornih lica podnijeti krivične prijave zbog, kako je rekao, isporučivanja Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske kiseonika "koji nije prošao kontrole i isporučuje ga firma koja ima dozvolu za uvoz samo tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika".

On je dodao da ima dokaze da taj kiseonik isporučuje firma "TGT tehnogas" iz Laktaša, koja "nije registrovana za unutrašnji promet lijekova".

Povezana vijest:

Stanivuković podnio prijave zbog kiseonika, Đajić tvrdi da širi paniku

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije