Banja Luka

Mirni protest Žak tursa, traže produženje javnog poziva i nove linije

Mirni protest Žak tursa, traže produženje javnog poziva i nove linije
Foto: N.N. | Mirni protest "Žak tursa", traže produženje javnog poziva i nove linije

Nezadovoljni vlasnici i radnici firme "Žak turs" u petak su u parku "Mladen Stojanović" održali mirni protest kako bi zatražili da se produži javni poziv za izbor gradskih i prigradskih autobuskih linija u gradu.

Dragan Ritan, suvlasnik "Žak tursa", rekao je za "Nezavisne" da će morati da otpusti 37 radnika koji su zaposleni.

"Smatramo da su tenderi namješteni i pripremljeni za određene prevoznike. Trenutno održavamo liniju broj osam i dvije prigradske linije Banjaluka - Goleši i Banjaluka - Gornja Piskavica. Ove linije su neprofitabilne i tražimo da dobijemo liniju broj šest, koja za sobom povlači još osam prigradskih linija", naglasio je Ritan.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne bude sluha za njihove zahtjeve u Gradskoj upravi, radikalizovaće svoj protest 23. decembra.

"Između ostalog, upitali smo zašto nas u posljednjih sedam godina niko nije pozvao na sastanak te zašto su dva prevoznika bila upoznata sa uslovima tendera najmanje godinu dana prije raspisivanja, što se može zaključiti iz carinskih deklaracija uvezenih autobusa", upitao je Ritan.

U "Žak tursu" su se prvo žalili gradonačelniku, a zatim i tužili Gradsku upravu i predali krivične prijave protiv svih članova komisije.

"Zašto je grad objavio na svom sajtu da je i 'Žak turs' bio na spisku da će nastaviti vršiti prevoz, a nakon intervencije nekih prevoznika smo uklonjeni sa spiska? Gradonačelnik je rekao da je želio da mi ostanemo i dalje u prevozu, ali nažalost, nije imao autoriteta kod tih drugih prevoznika", navodi Ritan.

Iz Gradske uprave odbacili su optužbe. Istakli su da je sprovedeni javni poziv bio transparentan, nikoga nije favorizovao, niti isključio iz učešća te nisu zaprimili niti jednu žalbu.

"Preduzeće 'Žak turs' nije ni učestvovalo na javnom pozivu, koji je objavljen 1. avgusta i trajao je 30 dana. Nisu preuzeli dokumentaciju za učešće i nisu se ni upoznali sa kriterijumima za izbor prevoznika, ugovornim obavezama i dr. Oni nemaju potpisan ugovor sa gradom, a pored toga su pozivani na sastanke, kako sa ostalim prevoznicima, tako i samo sa njima", zaključili su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije