Banja Luka

Mještani Derviša zabrinuti zbog uginuća riba u rječici Širokoj

Mještani Derviša zabrinuti zbog uginuća riba u rječici Širokoj
Foto: N.N. | Mještani Derviša zabrinuti zbog uginuća riba u rječici Širokoj

BANJALUKA - Mještani naselja Derviši danas su se šokirali kada su vidjeli da na površini rječice Široke, koja protiče kroz ovo naselje, pluta uginula riba.

Mještanin koji živi pored Široke u Dubičkoj ulici rekao je da za više od 50 godina, koliko on živi tu, ovako nešto se nije desilo.

"Svaki dan provodim vrijeme kraj rijeke i nešto slično nikad nisam vidio. Mislim da je neko namjerno ispustio u rijeku neke hemikalije jer ne znam šta bi drugo moglo ubiti toliku ribu", kazao je ovaj mještanin.

Prema njegovim riječima, ljudi u naselju su uplašeni i zabrinuti, te čekaju hoće li im se neko obratiti i reći u čemu je problem.

Radnici preduzeća "Eko euro tim" koji su izašli na teren da pokupe uginulu ribu rekli su da su dobili nalog Odjeljenja za inspekcijske poslove i da ne znaju koji je razlog uginuća.

"Ovo što se desilo u Širokoj je čudno. Mi samo radimo svoj posao, ali bojim se da bi ovo moglo biti nešto opasno, a do sada smo pokupili desetine kesa mrtve ribe", rekao je jedan radnik.

Odjeljenje za inspekcijske poslove angažovalo je Institut za javno zdravstvo RS da uzme uzorak vode u rječici Širokoj u Dervišima kako bi se utvrdio razlog uginuća ribe u ovoj rijeci.

"Obaviješteni smo da je došlo do uginuća u Širokoj i odmah su angažovani stručnjaci Instituta za javno zdravstvo i Instituta 'Vaso Butozan' koji će uzeti i analizirati uzorak uginule ribe", rekao je Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Dodao je da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći zašto je došlo do uginuća ribe, ali da su inspektori izašli na teren kako bi bili uzeti uzorci sa svih ispusta u Široku.

Vezana vijest: Pomor ribe u Širokoj rijeci u Banjaluci

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije