Banja Luka

Mještani Dragočaja i Ramića dočekali početak rekonstrukcije tzv. raskrsnice smrti

Mještani Dragočaja i Ramića dočekali početak rekonstrukcije tzv. raskrsnice smrti
Foto: Velibor Tripić | Mještani Dragočaja i Ramića dočekali početak rekonstrukcije tzv. raskrsnice smrti

BANJALUKA - Rekonstrukcija raskrsnice na magistralnom putu M4 Banjaluka - Prijedor u Dragočaju, na kojoj se godinama dešavaju saobraćajni udesi, u kojima je bilo i poginulih, danas je počela, što su pozdravili i mještani i vozači.

Davor Kostrešević, v.d. direktora JP "Putevi RS", kazao je da vrijednost ovog projekta iznosi 350.000 KM te da je rok izvođenja radova 90 radnih dana, a izvođač radova je preduzeće "Kozaraputevi".

"Nalazimo se na mjestu gdje je našim analizama utvrđeno da je povećan broj saobraćajnih nezgoda. Novim projektnim rješenjem definiše se uvođenje treće trake, koja bi omogućila vozačima skretanje ulijevo", rekao je Kostrešević.

 Dodaje da će sve biti regulisano semaforizacijom, uvođenjem pješačkih staza i postavljenjem bankina.   

"Može se računati da će bezbjednost učesnika u saobraćaju biti podignuta na viši stepen", naglasio je Kostrešević.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je grad pripremio projektnu dokumentaciju kako bi se počelo raditi.

"'Raskrsnica smrti', pod kojim nazivom je poznata, dočekala je trajno rješenje, koje se ogleda u nivelaciji ove dvije ulice, semaforizaciji raskrsnice i izgradnji autobuskih stajališta", rekao je Stanivuković.

Dodaje da je planirano da rekonstrukcija ove raskrsnice bude završena do početka naredne školske godine, što je, naglašava on, ključno za bezbjednost djece.        

Srđan Bogdanović, direktor OŠ "Desanka Maksimović" u Dragočaju, izrazio je nadu da će rekonstrukcijom raskrsnice biti riješen dugogodišnji problem.           

"Nadamo se da rekonstrukcijom ove raskrsnice više neće dolaziti do nesrećnih slučajeva. U školu u Dragočaju ide oko 450 djece, a iz Ramića preko ove ulice prelazi više od 100 djece, koja će konačno moći sigurno prelaziti", rekao je Bogdanović.

Milan Vučković, član Savjeta MZ Dragočaj, kaže da su mnogo puta slali dopise i inicijative gradu kako bi se riješio problem ove raskrsnice.

"Ovo je za mjesnu zajednicu praznik, jer su se, nažalost, ovdje često dešavale saobraćajne nezgode", rekao je Vučković.               

Prethodnih 10 godina su na raskrsnici stradale dvije osobe, a mještani Dragočaja strahovali su i godinama unazad upućivali mnogobrojne apele i organizovali proteste kako bi se povećao nivo bezbjednosti na ovoj raskrsnici.

Podsjećamo, riječ je o zajedničkom projektu grada i preduzeća "Putevi RS", koje je kao investitor raspisalo tender, a grad obezbijedio tehničku dokumentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije