Banja Luka

Mještani Motika traže veću sigurnost u saobraćaju

Mještani Motika traže veću sigurnost u saobraćaju
Foto: N.N. | Mještani banjalučkog naselja Motike traže veću sigurnost u saobraćaju

BANJALUKA - Prije početka 37. sjednice Skupštine grada Banjaluka, koja se održava danas, poslanik u Narodnoj Skupštini RS Draško Stanivuković predao je Gradskoj Upravi peticiju mještana naselja Motike u kojom mještani traže veću sigurnost u saobraćaju.

Stanivuković je rekao da građani prije svega traže bezbjednost u saobraćaju u naselju Motike,  jer je prije dvije godine zbog neadekvatne autobuske stanice izgubljen mladi život.

"Ne koštaju mnogo da se dio ulice gdje se okreće autobus malo proširi. Ovo košta možda par hiljada do desetinu hiljada što je 0.05 odsto gradskog budžeta koji se danas usvaja", kazao je Stanivuković.

Dodao je da mještani takođe traže da se uvedu učestalije autobuske linije.

"Ipak se radi o gradskom naselju udaljenom oko pet kilometara od gradskog jezgra, a autobusi idu na svako sat i po", kazao je Stanivuković.

Zlatko Sibinčić, mještanin naselja Motike, rekao je da imaju veliki problem oko prevoza i oko puta, te da im nije jasno zašto je put isprekidan na četiri dijela.

"Takođe autobusi su veliki problem jer nema autobuskog stajališta kada autobus stane da putnici uđu ili izađu vi autobus ne možete obići", rekao je Sibinčić.

Dodao je da ovim putem poziva gradonačelnika da prošeta do crkve u naselju Motike i vidi sa kakvim se problemima suočavaju.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, kazao je da ne vidi razloga za proteste jer je Gradska uprava po tom pitanju potpuno transparentna i jasna.

"Ta investicija ima dosta problema i o tome smo već govorili. Radi se o gusto naseljenom mjestu, ulici koja ima kuće sa obe strane saobraćajnice, staru komunalnu infrastrukturu i sve je to trebalo pokidati te nelegalne priključke vodovoda i izgraditi potpuno novu saobraćajnicu i novu komunalnu infrastrukturu", kazao je Sandić.

Dodao je da će zahvaljujući vremenskim prilikama, do kraja ovog mjeseca bi trebalo dvije trećine saobraćajnice biti potpuno u funkciji.

"Plan je da se, ako vrijeme dozvoli, u decembru nastavi raditi, ako ne da pustimo saobraćaj na tom dijelu kako bi rasteretili Ljevčansku ulicu. Ono što smo rekli u predhodnim obračanjima da će Banjinska i Ljevčanska kao neke servisne saobraćajnice koje su pretrpile oštećenja biti u sanirane i to se upravo radi. Bilo je pitanje poslanika i jedan od razloga nezadovoljstva mještana, šta je sa nastavkom izgradnje puta za Motike koja je znatno oštećena. Mi smo taj dio pripremili za sanaciju ali nismo postavili asfaltni sloj jer se veće količije iskopnog materijala izvoze upravo tom dionicom prema Motikama, što  znači da vi bilo suludo sada raditi novi asfalt pa preko njega voziti iskopni materijal", zaključio je Sandić.

Naglasio je da će za koji dan, nakon što se izvrše iskopi izvršiti sanaciju tog dijela puta prema Motikama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije