Banja Luka

Mještani Priječana strahuju od zmija i zaraza sa deponije

Mještani Priječana strahuju od zmija i zaraza sa deponije
Foto: Velibor Tripić | Mještani Priječana strahuju od zmija i zaraza sa deponije

BANJALUKA - Divlje deponije i nekontrolisano odlaganje otpada u Priječanima veliki su problem mještana ovog banjalučkog naselja, jer broj divljih deponija raste.

Mještani ističu da je deponija u blizini visećeg mosta, koja je nastala prošle godine, sve veća, a da je u njenoj blizini, pored Hilandarske ulice, u nenaseljenom dijelu nikla još jedna.

"Bojimo se da nekoga ne ugrize zmija sa neke od ovih deponija, a i smrad je nepodnošljiv zbog vrućina. Mislio sam da će ove deponije biti uklonjene, a one su još veće nego što su ranije bile", kaže Zdravko, mještanin ovog naselja.

Darko Škobić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani, rekao je da nesavjesne osobe na divljoj deponiji pored Hilandarske ulice, pored plastike, kablova, kabastog otpada, bacaju čak i dijelove automobila.

"Otpad je najvjerovatnije dovezen iz okolnih naselja, jer ljudi koji se bave takvim stvarima u našem naselju nema, nelogično je da se takav otpad nalazi tu", smatraju mještani.

Upozoravaju da u posljednje vrijeme sve više na ovu deponiju bacaju i životinjske ostatke, što je posebno opasno zbog raznih zaraza, pogotovo za vrijeme vrućina.

"Jedno od rješenja bi moglo biti da se postave veliki kontejneri, jer bi u ovom dijelu  uskoro trebalo  da bude postavljena rasvjeta, tako da niko neće moći lako baciti otpad", rekao je Škobić.

Dodao je da je u planu da se na ta mjesta postave kamere i da bi to trebalo dati bolje rezultate od postaljvanja kontejnera.

"Postavljanje kamera bi bilo bolje rješenje jer će kontejneri biti tu samo da se otpad ne rasipa", pojasnio je Škobić.

U Gradskoj upravi su rekli da su upoznati sa problemom odlaganja otpada na ove dvije lokacije.

Dodaju da je, nažalost, riječ o nepropisnom i nesavjesnom odlaganju otpada na površinama koje su u privatnom vlasništvu.

"Odjeljenje za komunalne poslove kao i Komunalna policija više puta su intervenisali na tom području, ali se odlaganje otpada i dalje nastavlja" rekli su u  Gradskoj upravi.

Iz Gradske uprave su apelovali na građane koji primijete da neko odlaže otpad na tim lokacijama da to prijave kako bi počinioci mogli biti kažnjeni.

Dodali su da će Komunalna policija nastaviti kontrole i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije